Ekipa HRT-ovih "Planina" sudjelovala u spašavanju dvojice Poljaka s Dinare

15.09.2023.

14:52

Autor: HRT

Snimatelj Miran Krčadinac Flock

Snimatelj Miran Krčadinac Flock

Foto: Maja Tokić / HRT

Ekipa HRT-ova serijala "Planine" snimala je epizodu sa Stipom Božićem na Dinari i čim su se popeli na bivak Dinaridi na 1260 metara nadmorske visine, dvojica protagonista naše epizode, od kojih je jedan član HGSS-a, dobili su poziv da su se dva Poljaka našla u nevolji usred ferate na južnoj stijeni Dinare.

Galerija
Spašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HTV/HRT
Ekipa HRT-ova serijala 'Planine' sudjelovala u spašavanju dvojice Poljaka s Dinare, Foto: HTV/HRTDinara, Foto: Maja Tokić/HRTDinara, Foto: Maja Tokić/HRTDinara, Foto: Maja Tokić/HRT

Naime, to je najzahtjevnija ferata u Hrvatskoj. Ukupna dužina joj je 1700 metara, visinska razlika 730 metara, a za spremne i istrenirane penjače potrebno je oko 5 i pol sati da je prijeđu.

Ekipa serijala "Planine" - autorice i scenaristice Nataša Kraljević Kolbas i Maja Tokić te snimatelji Miran Krčadinac Flock i Mario Papić, zajedno s protagonistima serijala Darkom Gavrićem Čerčom, HGSS-ovcem i Ivanom Gabelicom odmah su kontaktirali s Poljacima.

Galerija
Spašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HGSS Šibenik/HRT
Spašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HGSS Šibenik/HRTSpašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HGSS Šibenik/HRTSpašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HGSS Šibenik/HRTSpašavanje Poljaka na Dinari, Foto: HGSS Šibenik/HRT

Redateljica i scenaristica Maja Tokić u nekoliko je navrata razgovarala s jednim od Poljaka koji joj je rekao da su iznemogli, da ih hvataju panika i strah te se nisu u stanju kretati.

Pokušali su locirati na kojem dijelu ferate se nalaze Poljaci i dojavili su koordinate HGSS-ovoj stanici Šibenik. U tom su trenutku Poljaci imali dovoljno vode, no ošamućeni od jakog sunca i temperature od oko 30 stupnjeva Celzijevih, polako su gubili snagu.

Nakon što su se dvojica Poljaka smirila i odmorila, odlučili su nastaviti s usponom na vrh ferate. Maja Tokić je s njima je još nekoliko puta razgovarala da provjeri u kakvom su stanju. Ubrzo su shvatili da Poljaci gube snagu te da ne mogu nastaviti uspon na vrh ferate. Zatim na snagu stupa HGSS.

Na teren je izašlo četvero spasilaca HGSS-ove stanice Šibenik. U Suhopolju podno Dinare ukrcali su se u helikopter. Plan je bio prebaciti spasioce na greben Ošjak odakle bi se feratom spustili do unesrećenih i sigurno ih otpratili do podnožja.

Nakon što su helikopterom HRZ-a prebačeni na Dinaru, spasioci su ušli u feratu i uskoro pronašli poljski dvojac. Uslijedio je dugotrajni silazak do podnožja gdje su ih u kasnim večernjim satima dočekali spasioci s dva vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!