Ekološka katastrofa u Istri: Onečišćeno more kod Ližnjana

13.11.2022.

17:43

Autor: HRT

Ližnjan

Ližnjan

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u nedjelju popodne da se provodi očevid i istražne radnje te aktivnosti za uklanjanje površinskog onečišćenja mora i morskog okoliša ugljikovodicima koje je uočeno jutros na području Ližnjana u Istri. 

Galerija
Ližnjan , Foto:  Sasa Miljevic /PIXSELL
Ližnjan, Foto:  Sasa Miljevic /PIXSELLLižnjan, Foto:  Sasa Miljevic /PIXSELL

Dojava o onečišćenju u LK Pula zaprimljena je jutros, 13. studenoga u 08.26 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka, o čemu je pulska Kapetanija izvijestila sve nadležne službe resornog Ministarstva.

Službenici pulske Kapetanije odmah po dojavi izvršili su terenski nadzor, kojim su ustanovili površinsko onečišćenje mora i morskog okoliša ugljikovodicima (trenutno nepoznatog tipa) na poziciji između Rta Uljeva i južnog dijela uvale Kuje, na području Ližnjana.

Nakon dovršenog terenskog nadzora iz LK Pula o događaju su obavješteni članovi Županijskog operativnog centra Istarske županije (ŽOC)

Trenutni vremenski uvjeti na području onečišćenja izuzetno su nepovoljni (vjetar jačine oko 30 čvorova, i valovi visine oko 1 metar), stoga će aktivnosti na uklanjanu onečišćenja započeti po smirivanju nevremena.

Lučka kapetanija Pula u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje, s ciljem utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog polutanta.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!