19:20 / 22.02.2019.

Autor: Franka Jović Tonkli/P.F./HRT

Ekskluzivno: Ekipa HRT-a na otkrivanju olupine bombardera

-

-

Foto: - / -

Sve upućuje da je to B24 koji je, prema američkim povijesnim podacima, prije 75 godina zbog kvara na motoru bio prisiljen sletjeti na more.
Nova senzacija iz viškog podmorja! Komiški ronilac Andi Marović, dobitnik Plave vrpce za spašavanje Jadrana od ekološke katastrofe, pronašao je još jednu olupinu iz Drugoga svjetskog rata.

Pretpostavlja se da je riječ o američkom bombarderu B24. Splitska ekipa HRT-a bila je ondje za vrijeme otkrića.

Isplovlilo se nakon dojave. Ribari su u biševskom kanalu zakvačili komad aluminija, na mjestu koje je roniocima još lani bilo sumnjivo. Ronioci su proveli dvadesetak minuta na dnu i četiri sata dekompresije i napokon izronili.

Ekipa HRT-a ugledala je sretna lica.

- Da, da, da, čudesno, savršeno, našli smo još jedan viški avion, rekao je jedan od ronioca.

Leži na dubini od 90 metara, vidljivost je dobra, struja nema. Nije u komadu, ali većina dijelova je tu.

- Vide se motori i vode se propele, vidi se neki dio ili trupa ili krila i ima puno sitnih dijelova, kola, stajni trap. Dok smo se spuštali na 90 metara, vidjeli smo manje dijelove, a kad smo se približili i cijelu olupinu aviona, objašnjavaju ronioci što su vidjeli u dubini.

Uigrana podmorska družina i u ratnoj je povijesti kao riba u vodi. Znaju da je u moru oko Visa čak 27 savezničkih aviona. A kao da je naručeno za serijal, svako malo pronađu po jedan.

Uskoro će biti i savršeno jasno o kojem je točno avionu riječ. Sve upućuje da je to B24 koji je, prema američkim povijesnim podacima, prije 75 godina zbog kvara na motoru bio prisiljen sletjeti na more. Od deset članova posade, šest je padobranaca spašeno, a četiri duše, kao i avion, progutalo je more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!