EKSKLUZIVNO: Frontalna reforma školstva - što treba znati

04.04.2019.

13:22

Autor: Sunčica Findak/D.M./HRT

default error photo
Često smo ovih mjeseci čuli rečenicu kako frontalna reforma školstva počinje od jeseni. Ministrica obrazovanja i nacrtala je što to konkretno znači.
Česti su upiti, posebice roditelja, počinje li reforma školstva od jeseni u svim razredima i u svim školama. Što će biti s udžbenicima, opremanjem škola. Sunčica Findak dobila je informaciju i objašnjenje iz prve ruke, od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.  

- Od školske godine 2019./2020. u svim prvim razredima u osnovnim školama radi se prema novom kurikulu, novom programu - jednako u svim školama u 5. razredima. U 7. razredima to se odnosi na prirodoslovne predmete biologiju, fiziku, kemiju... U srednjim školama gimnazijskog programa u prvim razredima i u strukovnim razredima četverogodišnjim svi kurikuli koji vode prema obveznoj državnoj maturi su novi: hrvatski, strani jezik i matematika, kaže ministrica.

Ovogodišnje 74 eksperimentalne škole nastavljaju i od jeseni, ali u sljedećim razredima. Tako da od školske godine 2020./2021. reforma ulazi u 1., 2., 3., 5., 6. i 7. razred, a u srednjoj školi do 3. razreda. Napokon 2021./2022. ulazi u sve razrede, kada će biti i nova državna matura prema reformiranoj nastavi.

Što će biti s ovogodišnjim udžbenicima?

- Dobili smo do sada 300-tinjak udžbenika. Rokovi su prošli, još čekamo one koji pristižu poštom. Sve će biti spremno osim udžbenika povijesti koji će biti do 1. lipnja. Tako nastavnici mogu početi s odabirom, napominje Divjak. Od sljedećeg tjedna, kaže ministrica - kreće na turneju po školama i na razgovore s ravnateljima, kako bi se pripremili za ono što ih čeka i u nastavi, ali i opremanju škola.

Dokle se došlo s opremanjem škola?

- Poslali smo 43 milijuna kuna za opremanje laboratorija fizike, kemije, biologije, prirode i društva, likovnog i tehničkog. Planiramo i dodatno opremanje za nastavnike koji ulaze s novim kurikulima kako bi svi bili digitalno autonomni, kazala je ministrica. Najvažniju, zadnju riječ imat će učitelji i profesori - koji će sve to i provoditi pa se nadamo da će napokon biti i adekvatno plaćeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!