Ekskluzivno HRejting: Što o štrajku u školama misle građani

22.10.2019.

18:52

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Štrajk u školama počeo je 10. listopada. Doznajte što građani misle o tome.
Rezultati mjesečnog ispitivanja javnog mišljenja HRejting za Dnevnik HTV-a večeras govore što građani misle o štrajku u školama.

Anketu je za HRT provela agencija Promocija Plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku od plus/minus 2,62% i razinu pouzdanosti 95%. Ispitivanje je provedeno od 14. do 18. listopada.

Podsjetimo, štrajk u školama počeo je 10. listopada, a premijer je povećanje plaća svim zaposlenim u javnim i državnim službama u Saboru najavio 16. listopada.

Podržavate li ili ne štrajk u osnovnim i srednjim školama?

Više od pola ispitanih, točnije 51,2%, štrajk potpuno podržava. Uglavnom ga podržava 21,5%. Štrajk nikako ne podržava 17,3% ispitanih, a 6,5% ga uglavnom ne podržava, ne zna ili nema definiran odnos 3,6%.

Razlozi onih koji podržavaju štrajk

Dvije trećine ih smatra da su nastavnici premalo plaćeni za odgovoran posao (65,5%), a 19,3% u njemu vidi borbu za dostojanstvo nastavnika. Ispitivanje je pokazalo da 6,3% smatra da ova Vlada, kao ni prethodne, nije fer prema nastavnicima, a njih 3,2% veće plaće vide i kao zalog za bolje obrazovanje djece.

Razlozi onih koji ne podržavaju štrajk

Da su nastavnici dobro plaćeni za to koliko rade preko godine i ljeti smatra 36,1%, a 18,1% da bi probijanje plaća nastavnika izazvalo lančanu reakciju za cijeli javni sektor. Da su nastavnici dobro plaćeni s obzirom na to kakve rezultate postižu smatra 14,1% od onih koji ne podržavaju štrajk, a 7% smatra da zbog štrajka najviše ispaštaju djeca.

Koje je pravo važnije - nastavnika na štrajk ili djece na obrazovanje

Da je važnije pravo učenika na obrazovanje smatra 50,4%, a 41,3% da se ta dva prava ne isključuju. Samo 5,2% ispitanika misli da je važnije pravo nastavnika na štrajk, a 3,1% ne zna ili se ne može odlučiti.

Kome biste od javnih i državnih službenika i zaposlenika povećali plaće?

Na ovo pitanje 89,8% ispitanika plaće bi povećalo medicinskim sestrama i tehničarima. Slijede nastavnici i učitelji kojima bi veće plaće dalo 71,9% ispitanih, socijalnim radnicima 63,9%, policajcima 62,6% i vojnicima bi povišicu dalo njih 59,9%.

Da bolja primanja trebaju imati radnici u kulturi smatra 51,4% ispitanika, pravosudni policajci 48,3%, a carinici - njih 30,7%. Najmanje ih smatra da bi veće plaće trebali imati zaposleni u državnoj upravi, njih 13%, te suci kojima bi veće plaće dalo samo 9,5% anketiranih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!