18:27 / 24.04.2020.

Autor: I.D./Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

Ekskluzivno: HRT prvi u potresu uništenoj Klinici Jordanovac

-

-

Foto: - / -

Sablasno prazna bolnica. Nakon 73 godine rada - u deset sekundi sve je uništeno.
U potresu je gotovo u potpunosti uništena Klinika za plućne bolesti Jordanovac kroz koju je godišnje prolazilo oko 50 tisuća pacijenata. Naša ekipa prva je ušla u bolnicu i saznala kakva je njezina budućnost.

Sablasno prazna bolnica. Nakon 73 godine rada - u deset sekundi sve je uništeno. Pukotine svjedoče o razornoj snazi potresa. Najteže plućne bolesnike, njih više od 100, hitno je trebalo evakuirati.

- Mi smo pacijente doslovno na rukama i skupa s krevetima nosili niz stepenice dolje do prizemlja, kazala je Irena Godić, glavna sestra te Klinike.

I to niz pet katova. Prvotni strah zamijenila je pribranost.

- Zidovi su bili ispucani, sve je bilo u neredu s nekih 20 ili 30 bolesnika koji su ovdje bili na krevetima, rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike.

- Trenutak je bio dramatičan, ali kako smo mi navikli na takve trenutke jer je takav posao i poziv - brzo smo se pribrali i mislili smo samo na sigurnost bolesnika, dodala je Godić.

Sreća u nesreći, nitko nije ozlijeđen. Pacijenti su preseljeni u drugu zgradu, a ova više nikada neće biti bolnica. Dva su plana za buduće funkcioniranje te jedinstvene ustanove.

Detaljnije doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!