19:27 / 04.07.2018.

Autor: R.I./B.S.LJ./HRT

Ekskluzivno: Ipak počinje izgradnja dječje bolnice u Blatu!

-

-

Foto: - / -

Nakon političkih obećanja koja slušamo već više od trideset godina, čini se da ipak počinje izgradnja nacionalne dječje bolnice u Blatu.
Nakon političkih obećanja koja slušamo već više od trideset godina, čini se da ipak počinje izgradnja nacionalne dječje bolnice u Blatu. Neće se čekati novac iz europske blagajne, nego će radovi početi s oko 125 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Radikalni zaokret je to u priči o novoj dječjoj bolnici, požuruje se početak gradnje. "Nećemo čekati samo sredstva iz EU fondova, što će uzeti dvije tri godine, nego će se ubrzano pokrenuti da dio iz proračuna, a onda će to biti refundirano iz EU fondova kako bi se gradnja započela što prije", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Bolesna djeca, kaže, ne mogu čekati. Slijedi izrada dokumentacije, i početak grubih radova. Na zapadu Sveučilišne bolnice u Blatu gradnja nove dječje bolnice trebala bi početi za godinu dana, i to na 50-ak tisuća četvornih metara -što je trostruko više od Dječje bolnice u Klaićevoj ulici.

"Negdje je potrebno za ranu fazu gradnje za betonsku konstrukciju oko 15-17 milijuna eura, što je relativno mali iznos, a da ne gubimo dvije godine", kaže Kujundžić.

Čeka se naime predugo - tridesetak godina, a djeca zaslužuju više i bolje. U bolnici će biti i rodilište i psihijatrija, ali i dovoljno mjesta za smještaj djece i roditelja.

Nova bolnica bi trebala biti završena za tri do četiri godine, a potporu novom planu dali su i premijer i predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!