18:30 / 11.06.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ekskluzivno: Kakve su psihološke posljedice koronavirusa i potresa?

-

-

Foto: - / -

Istraživanje je provedeno u svibnju na 3,5 tisuće stanovnika.
U Dnevniku smo objavili rezultate istraživanja Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu o posljedicama koje su koronaviorus i potres ostavili na mentalno zdravlje ljudi.

-
"Kao da je netko nožem prerezao kuću"

Istraživanje je provedeno u svibnju na 3,5 tisuće stanovnika.

Svaki peti ekstremno je osjetio depresiju, anksioznost i stres, a svaki četvrti razvio psihičke smetnje koje prije nije imao.

- 50 posto sudionika se više boji potresa nego što se boji koronavirusa, istaknula je psihologinja dr. sc. Tanja Jurin s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Zagrepčane je protreslo i potreslo.

- Zaključali su nas, kad je bio rat ista priča, imate okolnosti i rješavate to, ako se prepustite strahovima i ostalom onda imate problem, kaže Petar.

- Kad sam poslije potresa vidio što se dogodilo moje srce je zaplakalo, ističe Milorad.

- Bilo je prestrašno, iskreno nisam nikakve tablete trošila, ali su bile noćne more i dalje briga hoće li se, nedao Bog, to ponoviti, dodaje Dubravka.

O posljedicama koronavirusa i potresa govorilo je 3500 ispitanika.

- Gotovo svaki peti sudionik ima izrazito visoke čak bi rekli ekstremne nekakve rezultate na mjerama depresivnosti, anksioznosti i stresa. Svaki četvrti sudionik je prije ove situacije bio bez psihičkih smetnji, međutim sada su tijekom ovog razdoblja razvili psihičke smetnje , dodaje psihologinja Jurin.

Oni koji su psihičkih teškoća imali otprije, postali su još tjeskobniji.

- Njih, ja bih rekla gotovo 40%, kaže da im se stanje pogoršalo ili su razvili nove psihičke smetnje. Mi možemo očekivati i govoriti da ćemo imati gotovo četvrtinu ljudi koji će razviti određeni psihički poremećaj, dodaje Jurin.

Konkretnije dijagnoze ipak treba pričekati.

- Kroz jedno dulje vrijeme ćemo vidjeti hoće li ta dva događaja ostaviti neke trajnije posljedice na psihu ljudi, naravno promatrajući to u kontekstu da intenzitet psihičkih tegoba mora biti dovoljno velik i da to trajanje tegoba mora biti dovoljno dugo, ističe doc. dr. sc. Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!