Ekskluzivno: Prva operacija aneurizme mozga Covid pozitivne pacijentice

29.11.2020.

17:34

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Kako bi pacijentici spasio život, liječnik je operirao bez zaštitnih naočala. Zahvat je trajao pet sati.
U bolnici Dubrava operirana je pacijentica s puknućem aneurizme mozga, hitno dovezena iz Varaždina. Operacijski tim predvodio je neurokirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život Covid pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala.

➡️ U Hrvatskoj 2919 novih slučajeva zaraze, rekord u PGŽ
➡️ Premijer u samoizolaciji, supruga pozitivna na COVID
➡️ U svijetu koronavirusom zaraženo gotovo 18 milijuna ljudi

Doc. dr. sc. Tonko Marinović, dr. med. neurokirurg iz KB Dubrava kazao je da je pacijentica u četvrtak doživjela tijekom dana rupturu aneurizme mozgovne cirkulacije te je hitno obrađena u Varaždinu. I zatim prebačena u bolnicu u Dubravi na hitan operativni zahvat.

- To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a Covid sam, znamo dodatno otežava disanje, pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi, naglasio je Marinović.

U operacijskom timu anesteziolozi, instrumentar, mlada specijalizantica. Zahvat je trajao pet sati.

- Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli. U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti, naglasio je neurokirurg Marinović.

Dodao je kako nije dvojio ni sekunde hoće li to napraviti. Novi pacijenti neprestano pristižu.- Prije nego što smo došli na ovaj odjel, zvali su me kolege iz druge ustanove sada će mi poslati slike pa ćemo vidjeti da li je nešto za operaciju ili ne. Za određene subspecijalističke operacije koji se ne izvode u centrima Varaždin, Čakovec, Sisak, Bjelovar i drugima, također mi primamo te pacijente, kazao je neurokirurg iz KB Dubrava Jurica Maraković, dr. med.

Na ovom odjelu je 17 pacijenata od neurokirurških, uroloških, torakalnih do kardiovaskularnih - svi su nedavno operirani i zahtijevaju posebnu pozornost.

- Nisu svjesni svoga stanja, čupaju oko sebe, drenove, ustaju se ne smiju se dizati, nakon friške operacije mogu prokrvariti, istaknuo je medicinski tehničar Danijel Abramović.

I ovog medicinskog brata korona je, kaže, prikovala za bolesnički krevet pa onima koji negiraju opasnost virusa poručuje.

- Ovo nije šala. Ja sam imao isto razmišljanja kao i ti pojedinci i završio sam u Covidu. Hvala Bogu, prošlo je dobro, rekao je Abramović.

- Motiv? Pomoći ljudima, kad ih vidite znate da im je teže nego nama, treba i njima neko pomoći, poručio je medicinski tehničar Marko Zec.

A oni to rade srcem jer pacijenti su, kažu, najvažniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!