17:04 / 23.02.2020.

Autor: IMS/Dnevnik/HRT

Ekskluzivno u Dnevniku HRejting o udomljavanju djece od strane istospolnih parova

-

-

Foto: - / -

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje udomljivanje djece istospolnim parovima.
Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje udomljivanje djece istospolnim parovima.

I tu je anketu za HRT provela agencija Promocija plus na najvećem uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti 95%.

Na pitanje "Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?" 63,7% ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom - ne podržava. 31,5% ih potpuno ili uglavnom - podržava, a 4,8% ne zna ili se ne može odlučiti.

Kada se to pitanje gleda prema biračima stranaka, 52,1% birača SDP-a podržava pravo istospolnih parova da udomljuju djecu, ne podržava njih 45,4%. Ne zna 2,5%.

Razmišljanja birača stranaka

Birači HDZ-a u velikoj većini, 86,9%, ne podržavaju to pravo, 8,6% ga podržava, a ne zna 4,5%.

Oni koji bi glasali za Nezavisnu listu Miroslava Škore također u velikom postotku, 83,3%, ne podržavaju; 13% podržava, a ne zna 3,7%.

I većina birača Mosta, 69,2%, ne podržava to pravo, podržava ga 23,1%, ne zna njih 7,7%.

Zanimljivo, birači HNS-a također ga u većini, 57,1%, ne podržavaju, 42,9% podržava, neodlučnih nema.

Razina obrazovanja vezana uz način razmišljanja o udomljavanju

Golema većina birača IDS-a, 83,3%, podržava pravo istospolnih parova na udomljivanje, nitko se nije izjasnio da ga ne podržava, a ne zna njih 16,7%.

Vidjet ćemo i kako su na to pitanje odgovorili ispitanici ovisno o obrazovanju. U gotovo podjednakom postotku, većem od 80 posto, to pravo ne odobravaju oni bez završene škole i s osnovnom školom.

Sa završenom srednjom školom ne odobrava ga 60 posto njih, 36% ga odobrava.

Fakultetski obrazovani ispitanici podijeljeni su: njih 47,4% odobrava pravo istospolnih partnera na udomljivanje, 45,9% ne odobrava.

Razlozi "za" i "protiv"

Od razloga zbog kojih se protive tomu da istospolni parovi udomljuju djecu, za više od polovine, 55,2%, razlog protivljenja jest to da dijete treba oca i majku.

Za 14,7% Bog i priroda su s razlogom dali mogućnost biološkog razmnožavanja samo partnerima različitog spola. Među razlozima onih koji podržavaju to da istospolni parovi udomljuju djecu, za njih 41,1% spolna orijentacija ne bi smjela biti kriterij za udomljivanje, a 24,6% podržava odluke koje smanjuju utjecaj Crkve na društvena zbivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!