Ekskluzivno za HRT: Borbeni piloti poletjeli s Plesa

23.05.2020.

18:38

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Bliži se 29. obljetnica Hrvatske vojske, a jedna od glavnih sastavnica je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
Bliži se 29. obljetnica Hrvatske vojske, a jedna od glavnih sastavnica je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Čuvari našeg neba i u mirnom dobu imaju brojne zadaće. Ekskluzivno za HRT borbeni piloti jutros su poletjeli s Plesa.

Oglašavanje sirene za uzbunu za pilote znači da je stigla zadaća. MiG-ovi polijeću već za nekoliko minuta.

Dežurni borbeni dvojac spreman je za svaki izazov. Često i ne znaju što ih čeka.

- Sve što moji kolege znaju je da će u nekom trenutku, kad - ne znaju, na koji cilj - ne znaju, s kojom zadaćom - ne znaju, ali moraju biti pripravni za bilo koju zadaću koja se pred njih postavi, kaže brigadir Nikola Mostarac, zapovjednik 91. krila HRZ-a.

- Svaka zadaća je potpuno drugačija i zanimljiva na svoj način. Svaki put je uzbudljivo i svaki put je odlično, kaže jedan pilot borbenog aviona.

- Definitivno je to jedan osjećaj ponosa, adrenalina, ali prije svega fokusiranosti na misiju. Stvari se u ovakvom avionu tipa MiG-21, borbenom avionu, jako brzo događaju, tako da vi nemate previše vremena za neku emociju, kaže pukovnik Zvonimir Milatović, zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona, pilot borbenog aviona.


Polijeću na poziv bojne ZMIN koja djeluje u sklopu NATO-ova integriranog sustava protuzračne obrane.

- Dolaze radarski podaci, ovdje se obrađuju, ciljevi se identificiraju, prepoznaje se situacija u zračnom prostoru. Znači, svaka letjelica, sve što se nalazi u zraku mora biti identificirano, ističe pukovnik Krešimir Tafra, zapovjednik bojne zrakoplovnog motrenja i navođenja.

Ako nije, MiG-ovi kreću u presretanje.

Pukovnik Zvonimir Milatović sudjelovao je u brojnim misijama. Ipak, neke su se urezale u sjećanje. Jedna od njih je preprečivanje jednog aviona na velikoj visini s velikim brojem putnika koji je išao na ruti iz Amerike preko Europe, i bila je dojava o bombi. Ali srećom lažna.

Sudjelovanjem u zajedničkim NATO-ovim operacijama hrvatsko zrakoplovstvo zaslužilo je poseban status.

- Nije se još dogodilo da se naši dečki ne vrate iz operacije ili iz međunarodne vojne vježbe, bilo tu u domovini ili u inozemstvu, a da nisu bile ocjene iznimne, kaže brigadir Mostarac.

- Pogotovo zato što imamo starije avione i ljudi su jednostavno oduševljeni s onim što mi možemo s ovom tehnikom koju imamo, kaže pilot borbenog aviona.

U povodu obilježavanja Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana državnosti, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovat će u prigodnom programu u kojem će moći uživati i svi građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!