Liječnik otkrio u kakvom je stanju radnik koji je ozlijeđen u eksploziji

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/M.M./B.A./HRT

Prilikom radova na zgradi na Zrinjevcu radnik je ozlijeđen u eksploziji

Prilikom radova na zgradi na Zrinjevcu radnik je ozlijeđen u eksploziji

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Prilikom radova na krovištu zgrade u središtu Zagreba, na Zrinjevcu, u četvrtak oko 9 sati došlo je do eksplozije u kojoj je ozlijeđen radnik te je prevezen u bolnicu, potvrdila je zagrebačka policija.

Ozlijeđeni radnik je strani državljanin, a njegovi kolege nisu ozlijeđeni. Doznaje se kako se radi o bombi iz 1995. godine, iz vremena srpskog bombardiranja Zagreba. Radnici su nam rekli da je eksplozivna naprava vjerojatno bila negdje zavučena te da ju je radnik slučajno dotaknuo.

Zlatko Sekačić, zapovjednik Regionalne protueksplozivne jedinice Zagreb je rekao da se nada da ovakvih eksplozivnih naprava više nema, iako se ne može isključiti ta mogućnost. 

Na pitanje kako u potresima nije aktiviralo, Sekačić odgovara da potres nije davao dovoljnu snagu da bi se eksplozivna naprava aktivirala.

Slaven Babić, specijalist ortopedije i traumatologije je rekao da prate dalje situaciju. 

- Čim govorimo o ratnom sredstvu znači rješava se po principu ratne kirurgije, znači prvo se mora maknuti to tkivo koje je stradalo, moraju se preliminarno spojiti te kosti, onda se odgođeno u nekom drugom aktu rješava šaka, ne bih rekao da mu je šaka ugrožena u smislu da bi došlo do amputacije. Za sada smo u toj fazi da ćemo ga primarno zbrinuti pa pratimo dalje situaciju, kazao je doc. dr. sc. Slaven Babić, specijalist ortopedije i traumatologije. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u četvrtak u vezi s eksplozijom na Zrinjevcu da je ozlijeđeni radnik izvan životne opasnosti, a vatrogasci kontroliraju krovove na zgradama oštećenim u potresu zbog mogućih elemenata koji mogu pasti na ulice.

- Čuo sam se s Policijskom upravom zagrebačkom, oni će izaći sa službenim informacijama. Za sada je pretpostavka da se radi o eksplozivnoj napravi koja je zaostala iz Domovinskog rata, rekao je Tomašević novinarima na izložbi likovnih radova umjetnika s invaliditetom.

Tomašević je kazao da se ozlijeđeni radnik nalazi u Klinici za traumatologiju, a po prvim informacijama zadobio je ozljede ruke i prstiju. 

Galerija
Eksplozija na Zrinjevcu, jedan radnik ozlijeđen, Foto: Neva Zganec/Pixsell
Eksplozija na Zrinjevcu, jedan radnik ozlijeđen, Foto: Neva Zganec /PixsellEksplozija na Zrinjevcu, jedan radnik ozlijeđen, Foto: Neva Zganec /Pixsell

Mediji pišu da je eksplodirao zaostali "zvončić", jedan od projektila koji su dio zabranjenih kasetnih bombi, kojima su srpski agresori gađali Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995. godine, no Tomašević nije želio govoriti o konkretnom uzroku eksplozije dok ne završi policijska istraga.

Do eksplozije je došlo na krovištu zgrade HAZU-a na Zrinjevcu danas ujutro oko 9 sati, kada su radnici skidali krov te krenuli na uklanjanje ljepenke koja se nalazi ispod krova.

Zagrebački gradonačelnik naveo je da vatrogasci kontroliraju krovove zgrada oštećenih u potresu zbog opasnih elemenata koji mogu pasti ljudima na glavu.

- To su privatne zgrade i postoji odgovornost privatnih vlasnika da paze da se tako nešto ne dogodi, dodao je.

Pojasnio je kako vatrogasci kao gradska postrojba pomažu tako da redovno svakih pola godine pregledavaju sve krovove i fasade i uklanjaju opasne elemente.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!