Električni romobili zavladali ulicama

15:36 / 03.06.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Iako su namijenjeni starijima od 18 godina, voze ih svi

Iako su namijenjeni starijima od 18 godina, voze ih svi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na sjeveru Hrvatske veliko je zanimanje za električne romobile čije prometovanje još nije zakonski regulirano, pa nema ni mogućnosti izricanja prekršajnih sankcija. U posljednja tri tjedna u Varaždinu se oni mogu unajmiti i to su odlično prihvatili svi naraštaji.

Jednostavni za korištenje, ekološki i financijski prihvatljivi - električni romobili zavladali su ulicama baroknoga grada. Iako su namijenjeni starijima od 18 godina, voze ih svi. Najčešći su vozači - srednjoškolci:


- Kad imamo slobodni sat pa se vozimo malo po gradu s time. Nije preskupo pa nam je odlično i dopada nam se, kažu neki od njih.


Prometujući romobilima, građani štede na vremenu, izbjegavaju gužve i ne opterećuju se parkiranjem. U Varaždinu odnedavno postoji mogućnost njihova najma po vrlo povoljnoj cijeni od 70 lipa po minuti korištenja.


- Na svakoj lokaciji je 15-ak romobila, imamo nekakvih 150 romobila kad sistem bude u punoj funkciji, s time da je još 50-ak romobila u pričuvi, kaže Roberto Krajcer, pročelnik UO za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina.


- Mi ih pokupimo svaku večer u svakom gradu i vozimo ih na naše skladište, gdje se oni pregledavaju, dezinficiraju i pune do jutra, kada ih vraćamo na prethodno određene lokacije, kaže Ivan Begović, operativni menadžer za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Italiju.

Dosad izmjerena prosječna dužina vožnje po varaždinskim lokacijama iznosi 1,8 kilometara, a bez punjenja se može prijeći i do 30. Električni romobili smiju se kretati samo površinama namijenjenima za pješake.


- Mi svakako preporučujemo da vozači električnih romobila koriste zaštitnu opremu, da pogotovo u noći, tijekom uvjeta smanjene vidljivosti, koriste svjetla i da koriste reflektirajuće materijale, kaže Petra Bosilj, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU varaždinske.


- U određenim zonama smanjena je mogućnost maksimalne brzine, ovisno o djelu grada kroz koji prolazite, kaže Krajcer.


Valja stoga pripaziti na brzinu kako ne biste naletjeli na pješaka ili udarili u neku drugu prepreku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!