13:32 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Elizabeta Gojan donosi širi kontekst rezultata izbora u BiH

-

-

Foto: - / -

Rezultati izbora će donijeti tektonske poremećaje sigurno u BiH, ali i na međunarodnoj razini. Smatra da će se ruski predsjednik Vladimir Putin, još više miješati na prostoru BiH putem Dodika.
Uspostava nove vlasti u BiH bit će neizvjestan proces jer su izbori izmijenili dosadašnje odnose snaga u parlamentima na svim razinama, no jasno je da ključevi vlasti ostaju u rukama nacionalnih stranaka - SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Milorada Dodika.

Iako je Dragana Čovića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda porazio Željko Komšić, Bakir Izetbegović pozvao ga je na koaliranje radi uspostave vlasti.

Dragan Čović rekao je da će odlučiti što poduzeti, uz poruku da će voditi računa o tome kako zaštiti interese hrvatskog naroda. Bošnjacima je poručio kako su prije trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu ni u parlamentu jer to je, smatra Čović, put nazadovanja koji može izazvati krizu.

Nakon objave rezultata zavladalo je golemo nezadovoljstva Hrvata u BiH, a sve o izborima u BiH u emisiji HRT-a Studio 4 iz Sarajeva javila je novinarka HRT-a Elizabeta Gojan koja donosi širi kontekst. 

Rezultati izbora će donijeti tektonske poremećaje sigurno u BiH, ali i na međunarodnoj razini. U Federaciji BiH birači odlučivali su o dva člana Predsjedništva - o bošnjačkom članu predsjedništva i o hrvatskom članu Predsjedništva.  Oko izbora bošnjačkog člana nije bilo iznenađenja. Šefik Džaferović zamijenio je Bakira Izbetbegovića - znalo se da Izetbegović ne može dobiti treći uzastopni mandat pa je postavio i kandidirao svojeg čovjeka. Što se tiče hrvatskog člana Predsjedništva BiH, najmoćnije razine vlasti u BiH, borba je bila neizvjesna do samog kraja. S nešto više od 50% glasova pobijedio je Željko Komšić, zahvaljujući glasovima Bošnjaka kao i trećini Hrvata tzv. građanske BiH. Na to će se morati naviknuti svi u BiH, pa i Hrvati. Čović je osvojio glasove svih Hrvata u Hercegovačkoj županiji i ondje će hrvatske stranke ostati na vlasti u Hercegovini, objasnila je Gojan.

Pobjeda Željka Komšića kao moguću posljedicu može imati ustavnu krizu i kaos u vlasti. Mijenja se potpuno odnos snaga u Predsjedništvu BiH, kao i u Domu naroda, koji je jedina mogućnost da se Hrvati izbore za sebe je mogućnost nacionalnog veta jer ih je najmanje u BiH, rekla je Gojan.

Komentirala je i najavu Milorada Dodika da će ući u zgradu Predsjedništva BiH samo ako se ondje izvjesi zastava Republike Srpske. Smatra da će se ruski predsjednik Vladimir Putin, sada još više miješati na prostoru BiH kroz Dodika koji će sjediti u Predsjedništvu BiH.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!