21:22 / 26.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Energetska obnova - Štromar objasnio zašto su neki imali loša iskustva

-

-

Foto: - / -

Energetska obnova zgrada, a uskoro i kuća, tema je o kojoj se razgovaralo s ministrom graditeljstva i potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom.
Govoreći o energetskoj obnovi zgrada, a uskoro i kuća, ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Temu dana objasnio je zašto su neki imali loša iskustva. 

Ministar je komentirao primjer jedne zgrade koja se javila na natječaj prošle godine, dobili su sredstva, međutim nakon toga su nastupili problemi - kada su predali troškovnik, dio stavki je prekrižen, a predmet jen eko vrijeme ležao u ladici Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Doslovno jedan dan prije isteka roka za potpisivanje ugovora, ta se žalba nekako uspjela riješiti nakon nekoliko mjeseci. Ali u međuvremenu, zgrada od 25 stanova iz šezdesetih izgubila je svoga izvođača. Na dva objavljena natječaja javio se samo jedan, s puno višom cijenom. Dakle, od početnih 60 posto bespovratnih sredstava, koliko je trebao pokriti njihov troškovnik, njima je preostalo pokriće od 35-40 posto.

"Jako je bitno tko je upravitelj zgradom i kako upravlja zgradom", odgovara na ovaj slučaj ministar. "On priprema projekte, on radi natječaj za projektiranje, a projektant treba biti kvalitetan, koji će reći 'Da, ovo je energetska obnova i energetska učinkovitost, a ovo nije - i na ovo ne možemo dobiti sredstva'", nastavlja Štromar i objašnjava da se 60 posto sredstava dobiva samo na ono što je stvarna energetska učinkovitost. "I time se garantira da će, kada se ulože ta sredstva, više od 50 posto biti uštede na struji, vodi, plinu... A ako gradite još neke druge stvari, ne možete dobiti takvu uštedu, ako se primjerice radi nekakvo stubište koje nije energetski učinkovito. Zato treba dobro krenuti u taj projekt", poručuje.

Natječaj o energetskoj obnovi zgrada koji je objavljen početkom godine izazvao je zaista veliki interes. Puno projekata je prijavljeno, zapravo daleko više nego što je novca osigurano. Bilo je čak 448 projekata. Oni su, kaže ministar, u fazi realizacije. Idu natječaji za one koji će graditi i obnavljati škole, bolnice, vrtiće... Od 311 milijuna eura koliko imaju za energetsku učinkovitost, realizirali su već više od 80 posto. Očekuju još sredstava za istu stvar jer ono što dobro ide, Europska komisija to prepozna, kaže Štromar. Siguran je da će osigurati još oko 250 milijuna eura.

Još malo pa ističe druga godina natječaja za subvencionirane stambene kredite. Do 5. listopada se još uvijek mogu predati zahtjevi. "Na temelju prošlogodišnje analize utvrdili smo koliko otprilike ima potreba, rekli smo da će minimum dva tjedna biti otvoren natječaj . Javlja se otprilike isti broj građana,  isti je broj zahtjeva. Građani imaju malo više vremena da si nađu stan, osiguraju građevinsku dozvolu...", komentira Štromar.

Je li natječaj potaknuo rast cijena stanova? "Mi smo napravili jednu analizu tržišta nekretnina - od 2012. do 2017., uključujući i prva tri mjeseca 2018. Ta analiza je pokazala da cijena nekretnina raste tamo gdje je broj noćenja u turizmu veći. I stvarno vidimo da su veće cijene nekretnina u Splitu, Dubrovniku, Zadru, a manje su u Osijeku i Varaždinu", odgovara ministar, a na ponovljeno pitanje jesu li subvencionirani krediti potaknuli rast cijena nekretnina, kaže kako jako puno stvari utječe na cijenu nekretnina. 

Komentirao je i aferu s lažiranjem sms poruka. Na pitanje hoće li kao partner u Vladi tražiti nadzor, odnosno istragu kako je moguće da takve informacije iscure,odgovorio je: "Ja nemam sve te informacije. Možda ni ne bi bilo dobro da ih imam. To je posao za policiju i DORH. Mene to sve podsjeća na onaj jedan serijal filmova, konkretno na scene iz "Kuma". Ja volim te filmove gledati, ali ne bih htio živjeti u jednoj takvoj atmosferi", rekao je dodavši da je siguran da će policija i DORH odraditi svoj posao.

S obzirom na to da je uhićen vozač ministra Tolušića, on kaže da u svog vozača ima maksimalno povjerenje.

Njegovo je ministarstvo domaćin dvodnevne međunarodne konferencije o energetskoj obnovi zgrada, odnosno energetskoj učinkovitosti. Na konferenciji će između ostalog razgovarati o tome kako najjednostavnije omogućiti građanima da riješe energetsku učinkovitost za svoje kuće - da njima ostane više novca u proračunu, da manje plaćaju struju, vodu i plin. To je, kaže, cilj - no za to moraju osigurati novce i riješiti pravnu regulativu. Uvjeren je da će to riješiti do ljeta iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!