Energetska pića pošast su među maloljetnicima u Varaždinskoj županiji

11.10.2022.

13:13

Autor: I.B./HRT

Učenici se vraćaju u školske klupe

Učenici se vraćaju u školske klupe

Foto: Marijan Susenj / Pixsell

Čak 65 posto učenika osnovnih te 85 posto učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji konzumira energetska pića, pokazali su to rezultati ankete o korištenju energetskih pića, provedene u 30 osnovnih i 10 srednjih škola, na uzorku od više od 5300 ispitanika u toj županiji.

Predstavljajući rezultate ankete na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Varaždinu, Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin, podsjetila je da energetska pića spadaju u skupinu bezalkoholnih napitaka. Kao takva slobodno se prodaju u prehrambenim trgovinama, u kioscima i na svim mjestima koja su dostupna našim mladima, bez ikakvih ograničenja.

- Takva pića sadržavaju neke tvari koje kod mladih osoba mogu izazvati neželjena djelovanja. Ona se očituju u smislu da djeca imaju ubrzani puls, postaju dehidrirana i smušena te mogu osjećati vrtoglavice. Može doći i do posebno štetnih neželjenih događaja, a to je moždani i srčani udar, upozorila je Kiđemet-Piskač.

Dodala je kako je uznemirujuća činjenica da je velik broj učenika - 30 posto osnovnoškolaca i 30 posto srednjoškolaca, imao neke ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije.

- Jedan dio njih imao je simptome kardiovaskularnog sustava, takozvano stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnje zbog kojih su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje, rekla je Kiđemet-Piskač.

Podaci o 65 posto osnovnoškolaca i čak 85 posto srednjoškolaca koji konzumiraju energetska pića - zabrinjavaju te su toga svjesni i u Varaždinskoj županiji pa je županijski Savjet za zdravlje pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih i njihovih roditelja te učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića.

- Znanje je moć i Varaždinska županija će i dalje davati potporu svojem Odjelu za zdravstvo, kao i ravnateljima i Savjetu, a sve u cilju kako bi se planirale preventivne aktivnosti i smanjila očita štetnost konzumacije energetskih pića za našu djecu, poručila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!