19:37 / 24.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Enria za HTV: Hrvatske banke su jako dobro kapitalizirane

Andrea Enria

Andrea Enria

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je ušla u europsku "Bankovnu uniju" i izravan nadzor nad hrvatskim bankama od HNB-a preuzela je Europska središnja banka. Koje su prednosti i slabosti našeg sustava, za HRT analizira predsjednik Odbora nadzornika Andrea Enria.


- Hrvatske banke su jako dobro kapitalizirane. U prosjeku su više kapitalizirane od banaka u drugim zemljama. Mislim da je Hrvatska trenutačno treći najkapitaliziraniji bankarski sektor u bankarskoj uniji. Dakle, ima vrlo jaku kapitalnu poziciju, i to je prednost. Profitabilnost hrvatskih banaka također je bolja od prosjeka, možda nije odobra koliko bismo željeli, ali bolja od prosjeka, rekao je Enria.

- Kvaliteta imovine je područje na kojemu hrvatske banke, unatoč velikom napretku koji je postignut u godinama nakon krize, to je područje na kojemu razine možda još nisu onakve kakve bismo željeli. Prosječni udio NPL-ova otprilike je dvostruko veći od europskog. No kao što sam rekao napredak je znatan, dodaje Enria.

- Upravljanje je još jedno područje na kojemu, ne samo hrvatske banke, nego i europske banke imaju znatne nedostatke. Vršimo pritisak kako bi se upravljanje bankama ojačalo jer je to glavni čimbenik njihove otpornosti, poručuje Enria.

Cijeli intervju pogledajte na HTV 4  u 21.10.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!