11:22 / 19.01.2019.

Autor: D.M./HRT

"Epidemija gripe uskoro će početi slabjeti, ne treba paničariti"

Foto: ilustracija, Matija Habljak/PIXSELL

Foto: ilustracija, Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju građane da izbjegavaju zatvorene prostore koliko god je moguće, a one koji imaju simptome da ostanu kod kuće.
Sezona gripe je na vrhuncu. Prema posljednjim informacijama, u Hrvatskoj je prijavljeno 8500 oboljelih te devet smrtnih ishoda, rečeno je na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Procjenjuje se da je broj oboljelih četiri puta veći. Ove godine hara virus gripe tipa A koji je oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg.

U Zagrebu je znatno povećan broj oboljelih s teškim oblicima gripe i upalama pluća, a bolnice su pune, pogotovo odjeli intenzivne njege. Ministar zdravstva i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' građane s blažim simptomima pozvali su da se liječe kod kuće i posjete obiteljskog liječnika.- Svi oni koji su rizične skupine: mala djeca, trudnice, stariji s teškim kroničnim bolestima, ako osjete teže simptome, trebaju se pregledati ovdje. Bit će zbrinuti adekvatno i na vrijeme, poručila je ravnateljica Alemka Markotić.

- Ništa se novo panično ne događa. Molimo građane da se što manje kreću u javnim zatvorenim prostorima, posebno rizične skupine, rekao je ministar Milan Kujundžić.

- Svi mi upozoravamo na dobrobit cijepljenja. Ako se ono u dovoljnoj mjeri ne provede, onda u epidemiološkoj slici imamo porast, upozorio je pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jelač.

Odjel intenzivne njege u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" popunjen je. U suradnji s Ministarstvom posudili su respiratore i EKMO uređaje iz onih bolnica gdje su trenutačno manje potrebni.

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju građane da izbjegavaju zatvorene prostore koliko god je moguće, a one koji imaju simptome da ostanu kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!