10:46 / 03.05.2020.

Autor: I.Z./HRT

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je četiri hrvatska državljana došlo u Hrvatsku i da je došlo do njihova kršenja mjera samoizolacije.
U protekla 24 sata u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 8 osoba, ukupno ih je 2096. Dvije su osobe preminule - jedna u Splitu, ženska osoba 1924. godište, te muškarac iz Zagrebačke županije 1950. godište. Broj preminulih je sada 79, 15 osoba je na respiratoru. Dva novozaražena ušla su u Hrvatsku iz Njemačke pa će se zbog tog slučaja uvesti dodatna mjera. Osim samoizolacije, pri ulasku u zemlju potreban će biti i negativan nalaz ne stariji od 24 sata.• Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je četiri hrvatska državljana došlo u Hrvatsku i da je došlo do njihova kršenja mjera samoizolacije. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da nepoštivanje samoizolacije može ugroziti ljude. Istaknula je kako mora proći dva tjedna bez novooboljelih da bi rekli da smo se riješili pandemije.•  Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako je zadovoljan za epidemiološkom slikom. Ispričao se svim stanovnicima Huma na Sutli, posebno onima koji su zaraženi jer je rekao da se radi o proslavi, a radilo se o uvezenom slučaju iz Švicarske.  Istaknuo je da sutra počinje druga faza mjera te da će se u relaksiranje mjera uključiti i saloni za masažu.

•  Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o relaksiranje mjera. - Mi ćemo vjerojatno dopustiti otvaranje dječjih igrališta. Razmatramo da se proširi broj prisutnih na vjenčanjima i na pogrebu. Odluku o zabrani zadržavanja na javnim mjestima, okupljanja na javnim mjestima, nemamo namjeru zadržavati, naglasio je Božinović.

Konferenciju stožera prenosili smo, kao i svakoga dana, na našoj Facebook stranici HRT Vijesti. Viiše pročitajte ovjde.

• Osječko-baranjska županija ima 3 novozaražena koronavirusom, a Virovitičko-podravska nakon 11 dana u nizu bez novih slučajeva  - bilježi dvije nove pozitivne osobe na koronavirus. Riječ je o dva muškarca koji su u istom automobilu došli iz Njemačke koristeći mjeru vikend dolaska u trajanju od 72 sata. Jedan od njih ima kliničke simptome bolesti, drugi je bez simptoma. • Sutra počinje druga faza ublažavanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj. Otvaraju se fizerski i kozmetički saloni. Počinju raditi brijači i pedikeri. U prijašnji režim rada vraća se zdravstveni sustav.Podatke o stanju u pojedinim dijelovima Hrvatske pratite na hrt.hr/koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!