11:51 / 01.05.2020.

Autor: HRT/Senka Vidaković/IMS

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas devetero novooboljelih, svi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
U Hrvatskoj je u jednom danu od koronavirusa preminulo 6 osoba: pet u Splitu i jedna u Koprivnici. Loša vijest iz Splitsko-dalmatinske županije je i da je svih devetero novozaraženih s tog područja. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su izliječena 73 pacijenta.• Za deset dana vrata ponovno otvaraju i vrtići. No dijete će moći u vrtić samo ako roditelji potpisom potvrde da su upoznati s preporukama epidemiologa, da nitko u obitelji nije zaražen koronavirusom te da su oba roditelja zaposlena i ne mogu zbrinuti djecu kod kuće.

• Još šest osoba izgubilo je bitku s koronavirusom. Čak pet njih iz Splita. 

- Troje je iz domova za starije. Nažalost, kao što sam puno puta dosad govorio, to su osobe starije životne dobi i s puno kroničnih bolesti, kazao je novinarima danas Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Među njima je i dvoje korisnika iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. Time se broj žrtava u tom domu popeo na 16. No nalazi inspekcije nisu ustanovili propuste u postupanju.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kazala je na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da je utvrđeno da je Dom za starije i nemoćne Split postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela, odnosno Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite. 

- Obiteljska liječnica bila je svakodnevno u Domu za starije i nemoćne osobe Split, osim vikendom te je bila upoznata sa stanjem svih korisnika, kazala je Bedeković.

Iako je većina korisnika imala povišenu temperaturu, liječnica je to pripisala urološkoj infekciji.

- Osobe koje su bile u tom domu, i inače u domovima, nisu imale neke izražene respiratorne simptome. Većina njih su, ako dobro shvaćam, imale urinarni infekt, neki su imali povremeno temperaturu, neki nisu. To je sve nešto što je uobičajeno, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Nije to bila temperatura koja se očekuje kod ozbiljnih respiratornih poteškoća, koje bi bile uzrokovane Covidom-19, ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Međutim od prekjučer je nastupila još jedna okolnost, a to je da su ministarstva demografije i zdravstva obaviješteni dopisom Ministarstva unutarnjih poslova da se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu izuzima određena dokumentacija te da se vode izvidi i postupanje u samom domu, kazao je Beroš.

Nakon što se virus probio u domove za starije, situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji naglo se pogoršala. Svih devet novozaraženih iz te je županije. A po broju oboljelih na neslavnom je prvom mjestu.

- Mi zasad mislimo da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji sve pod kontrolom, da su uspješno utvrdili sve izvore zaraze i kontakte od oboljelih i stavili ih u izolaciju ili samoizolaciju, komentirao je danas Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Trenutačno je u samoizolaciji više od 13 tisuća građana.

Šestero preminulih, izuzima se dokumentacija u Domu u Splitu

Redovnu konferenciju nacionalnog stožera za civilnu zaštitu smo, kao i svakoga dana, uživo prenosili na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.● Kakvo je stanje diljem Hrvatske danas, doznajte na www.hr/koronavirus.

●  Inače, na riječkom Korzu je malo prije podneva održan prosvjed inicijative građana koji traže da se ukinu mjere uvedene radi pandemije. Dvojica prosvjednika su privedena, uz povike negodovanja prisutnih, javio je Radio Rijeka. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao je da nije upoznat s događajem. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako nije upoznat s konkretnim događajem, negativno odgovorivši na pitanje strahuje li Vlada od građanskog revolta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!