08:11 / 24.04.2020.

Autor: M.M./HRT

Epidemiolog Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola

dr. sc. Bernard Kaić (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

dr. sc. Bernard Kaić (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U ponedjeljak počinje prva od tri faze ublažavanja mjera. Otvaraju se trgovine te uslužne djelatnosti u kojima nema bliskog kontakta s klijentima.
Od ponedjeljka, nakon 45 dana strogih mjera u borbi protiv virusa, polako se počinjemo vraćati u normalan život. Kako je najavljeno, mjere će se ublažavati u tri faze, ali uz stroge epidemiološke upute. Treća faza počinje 11. svibnja i donosi najveće ublažavanje, među ostalim, rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. Mnogima ta ideja nije "sjela".

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je jutros za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da su na uputama radili posljednjih dana i da će biti objavljene tijekom dana. Dodao je da će, ako bude nejasnoća, građani uvijek moći kontaktirati epidemiologe radi tumačenja određenih uputa. 

Smatra da bi bilo dobro nositi platnenu ili kiruršku masku jer se tako smanjuje izlučivanje sekreta tijekom govora ili kašljanja. Osvrnuo se i na mjeru otvaranja škola. 

- Na temelju postojećih podataka, kod djece je bolest mnogo blaža i bez simptoma i zbog toga se ne smatraju, u ovoj epidemiji, tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo. Zato se smatra da nije rizično otvoriti dječje vrtiće i niže razrede osnove škole, rekao je te dodao da će biti napisano tko ne bi smio ići u školu i vrtić.

- Koliko god prijenos bio nizak za djecu koja imaju teške kronične bolesti ili oštećenje ili su roditelji s kroničnim bolestima ili imaju starije ukućane, za njih neće biti preporučljivo da idu u vrtić ili školu.

Tri faze ublažavanja mjera

U ponedjeljak počinje prva od tri faze ublažavanja mjera. Otvaraju se trgovine i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskog kontakta s klijentima.

- Reakcije su pozitivne. Mjere idu u smjeru u kojem su poduzetnici u velikoj mjeri tražili i željeli, rekao je savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Ističe i da je prisutan mali strah od toga što će morati primijeniti da bi radili.

- Nedostaju precizne i jasne upute na koji način će raditi i koje će se mjere morati poštovati kako bi posao mogli obavljati, a o tome ovisi i isplativost otvaranja i mogući novi troškovi. Mislim da je potrebno što prije dati uvjete i pravila kako ne bi došlo do problema s inspekcijom, istaknuo je.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da su obrtnici jedva čekali da počne barem postupno uvođenje u posao, ali također ističe zabrinutost mnogih zbog nejasnih uputa o tome pod kojim će se uvjetima neke djelatnosti moći obavljati.

- Tražili smo da 3-5 dana prije saznamo koji su uvjeti kako bismo se mogli pripremiti. Sad imate situaciju da u ljekarni možete kupiti samo dvije maske. To znači da obrtnik koji ima 3 ili 5 zaposlenih neće moći organizirati svoj posao, rekao je te zamolio nadležne da se što prije saznaju uvjeti i gdje će moći nabaviti zaštitna sredstva.

Jurčić je istaknuo da traže da se zakoni promijene i da inspekcija prvo da opomenu i uputu kako nešto ispraviti, prije nego što donese odluke o zatvaranju poslovanja.

- Mislimo da je to odlično rješenje da se uspostavi puno veće povjerenje između inspekcije i poslodavaca, rekao je.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut istaknuo je da su žurne službe opskrbljene zaštitnim sredstvima te da su prije dva dana imali sastanak u Ministarstvu gospodarstva s ministrom Horvatom, na kojem se raspravljalo o problemu vezanom za zaštitna sredstva za građane i poduzetnike.

- Izvijestili su nas da su veledrogerije spremne nabaviti maske za lice koje bi bile dovoljne da građani zaštite sebe i druge i to je u fazi aktivacije, rekao je. Dodao je kako je tendencija da bi se velika većina maski proizvodila u RH te da je riječ o platnenim maskama.

Pogledajte emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!