12:16 / 27.02.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Epidemiologinja HZJZ-a objasnila kako je južnoafrički soj došao u Hrvatsku

Goranka Petrović

Goranka Petrović

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović danas je za podnevni HTV-ov Dnevnik objasnila kako je južnoafrički soj koronavirusa došao u Hrvatsku.

Petrović je rekla da je riječ o dvije osobe koje su putovale u Zanzibar te su pri povratku, već tijekom putovanja, razvile simptome, i sukladno s procedurom na prekograničnom prijelazu upućene na testiranje.


- Kad je potvrđeno da su kovidpozitivni, s obzirom na to da dolaze iz mjesta za koje znamo da ima tog južnoafričkog soja, poslali smo na sekvenciranje u Europski centar za kontrolu bolesti i jučer smo dobili potvrdu da se radi o tom soju, rekla je Petrović.


Dodala je da je od toga već prošlo mnogo vremena, da su osobe razvile simptome potkraj siječnja i kao što je uobičajeno bile u samoizolaciji, a i njihovi kontakti bili su u karanteni koliko je potrebno te nitko od njih nije razvio simptome niti je kod njih potvrđen taj soj.


Petrović je rekla da je najveća nevolja s tom mutacijom ta što se nalazi u dijelu koji smanjuje učinkovitost neutralizacije, što dovodi u pitanje djelotvornost cjepiva, ali i mogućnost reinfekcije.

Petrović je također rekla da prema preliminarnim rezultatima i messenger RNA cjepiva kao što su Pfizer i Moderna, a isto tako i AstraZeneca, ali i cjepiva koja su još u fazi kliničkog istraživanja - Johnson & Johnson i Novavax, pokazuju slabiju učinkovitost u odnosu na uobičajenu varijantu.


Otkriven je i znatan broj pozitivnih na britanski soj.


- To je nama bilo iznenađenje, pretpostavljali jesmo da postoji taj soj kod nas, ali od tih 300 uzoraka zapravo je 60 došlo da je pozitivno, što je 20 posto, što je poprilični udio, rekla je Petrović.

Kaić: Slučajevi na vrijeme obrađeni

Da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa ranije je za portal HRT-a potvrdio Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Obje osobe kod kojih je potvrđena zaraza tim sojem stigle su iz Zanzibara te su u samoizolaciji.


- Na vrijeme su slučajevi obrađeni i nadamo se da će na tome stati, rekao je Kaić za portal HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!