12:39 / 14.08.2020.

Autor: T.V./I.H./HRT/Hina

Epidemiološke preporuke za Veliku Gospu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra je proslava Velike Gospe. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska je rekao da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom. HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, istaknuo je.
Sutra je proslava blagdana Velike Gospe. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska je rekao da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom.

COVID-19: Županijski stožeri javili o više od 200 novooboljelih
Capak: Očekivali smo povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko


- HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, a to je da apeliraju na svećenike i biskupe da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu biti problematični što se tiče prijenosa koronavirusa. Biskupi također apeliraju da se ide s minimalističkim pristupom, što smatramo jako dobrim, rekao je Capak.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izjavu o proslavi blagdana Velike Gospe u vrijeme pandemije koronavirusa u kojoj je pozvao na pridržavanje preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebice u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, osobnom higijenom i higijenom prostora te istaknuo da u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati procesije.

- Usudio bi se ovo vrijeme usporediti pomalo i sa ratom. Sjećamo se kada smo u ratu čuli sirenu, nitko nije išao šetati po Stradunu ili po Kalelargi ili ići na more, nego je tražio mjesto gdje će se skloniti. Kada je opasnost u pitanju, kada su geleri, granate u pitanju, kada je virus u pitanju, onda treba isto imati u vidu one praktične preporuke kojima dajemo malu mogućnost njegovom djelovanju, poručio je Puljić.


Izjava u cijelosti glasi:

Štovanje Blažene Djevice Marije zauzima posebno mjesto u pobožnosti našega naroda i čitave Crkve. Jedna od svečano definiranih istina vjere o Blaženoj Djevici Mariji jest da je ona jedina završila ovozemni tijek tako da je odmah nakon preminuća dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Tu ćemo istinu vjere slaviti na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, ili Velike Gospe, kad se okupljamo po našim marijanskim svetištima i molimo zagovor naše nebeske Majke.

Ovo je, naime, blagdan u kojem je Bog otvorio nebo kako bismo vidjeli Kovčeg saveza, ženu zaogrnutu suncem, Mariju koja postaje mjestom Božje prisutnosti! S Marijom zvijezdom mora, koja je nada čovječanstva, vjernici se nisu nikada bojali jer su znali da je ona “zora svagdanja”, koja ih prati u luku sigurnog spasa. Blagdan Velike Gospe, proslavljene i na nebo uznesene, izvor je takve nade i sigurnosti i u ovom vremenu kušnje, obilježenom bolesti Covid-19.

Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora.

Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan.

U okolnostima, dakle, u kojima nas bolest Covid-19 sputava, vjerničko srce naći će načina kako iskazati štovanje našoj nebeskoj Majci Mariji. Jer, ona nije “izmišljena utjeha“, nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjost povezana s njom. Ona nam je pomagala u vrijeme ratnih nevolja, u doba kuge, kolere, gladi, oluja i brodoloma. Bila je i ostala naša pomoćnica, utočište, obrana i „najvjernija odvjetnica Hrvatske“.

S vjerom da nas i danas prati svojim zagovorom, ujedinjena srca i puni pouzdanja je molimo: „Ah, ne ogluši se, uslišaj Djevo, ponizne molbe smjerni nam glas!“

Epidemiološke preporuke dubrovačkog biskupa Uzinića za Veliku Gospu

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uoči svetkovine Velike Gospe podsjetio vjernike na epidemiološke preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se odnose na sprječavanje zaraze Covid-19.

Svećenike, redovnice i redovnike te sve vjernike Dubrovačke biskupije, Uzinić je pismom obavijestio o preporukama HZJZ-a i prijedlogu specifičnih mjera uz svetkovinu Velike Gospe. Vjernike je podsjetio da su i dalje na snazi upute u vrijeme zaraze koronavirusom biskupa Splitske metropolije od 5. lipnja, ali i naveo nove preporuke HZJZ-a uz proslavu Velike Gospe.

- Boravak u crkvi neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak vjernika, svećenika i časnih sestara, kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora, sukladno preporukama HZJZ-a koje se odnose na sprječavanje zaraze Covid-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja, podsjeća Uzinić.

Uzinić je naveo kako se na blagdan Velike Gospe preporučuje povećati broj liturgijskih slavlja, osobito onih za koja se zna da okupljaju ili se očekuje okupljanje većeg broja vjernika, kako bi se omogućilo smanjenje broja osoba istovremeno prisutnih na pojedinom slavlju u zatvorenom prostoru. Također se predlaže ne održavati procesije vjernika, ali i umanjiti broj popratnih događaja i drugih vrsta okupljanja.

Napomenuo je kako je nakana preporuka HZJZ-a 'sve nas još jednom potaknuti na odgovorno ponašanje', kako ta okupljanja ne bi postala žarišta zaraze.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!