"Epidemiolozi kontaktirali s kineskim radnicima koji grade Pelješki most"

24.01.2020.

08:09

Autor: B.A./HRT

default error photo
Predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" rekao je da nema posebnog razloga za paniku
Predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Ivan Puljiz rekao je jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog da su epidemiolozi zbog novog koronavirusa koji hara Kinom već kontaktirali s kineskim radnicima koji grade Pelješki most, ali da nema posebnog razloga za paniku.
Raste broj umrlih i zaraženih u Kini
Kako je objavio Večernji list, u Kini nisu boravili radnici, već samo neki od srednjih menadžera, i to njih tek desetak. Puljiz je rekao da to nije poseban razlog za paniku, ali da je bitan podatak gdje su bili u Kini. 

- Mislim da su dolje kolege epidemiolozi koji su već kontaktirali s njima pa će oni, naravno, biti pod prismotrom, nadzorom, tijekom ta dva tjedna. Ako bi se slučajno razvili neki od tih simptoma, imaju već preporuke kome se trebaju javiti - rekao je Puljiz.

Primorac za HRT o novom koronavirusu
Koronavirus stigao u Europu? WHO-u prerano za izvanredno stanje
Trebamo li se bojati novog korona virusa?
● Potvrđen prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka
● Wuhan u karanteni, prijeti li pandemija?

"Mjere kontrole koje svijet nije vidio"

Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda WHO-a u Hrvatskoj, rekla je da je jučer i prekjučer zasjedalo povjerenstvo za izvanredna stanja te da su mišljenja bila podijeljena, ali je donesen zaključak da zasad još uvijek nije trenutak za proglašenje izvanrednog stanja od međunarodnog značaja. Usuglasili su se da je u Kini vrlo visok rizik prijenosa, ali ta zemlja ulaže velike napore, a u drugim državama se radi samo o sporadičnim slučajevima, naglasila je.

- Cijeli dan i noć se prati ta situacija - rekla je Kaić Rak.

- Nadamo se da neće biti potrebno aktivirati sve mehanizme za međunarodno izvanredno stanje - dodala je.

Kaić Rak rekla je da su u Kini na snazi "mjere kontrole koje svijet nije vidio".

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a rekla je da to možda kataklizmički izgleda, ali da se radi o nužnim mjerama.

- Moramo shvatiti da se radi o novom virusu, mi do prije dva tjedna nismo ni znali da taj virus postoji. Mi o njemu još jako puno ne znamo - rekla je Petrović, dodajući da je virus probio barijeru i prešao sa životinje na čovjeka. Još uvijek nije poznato o kojoj se životinji radi.

- Zasad je to širenje ograničeno, ne postoji održivi prijenos koji bi pokazao da je virus na neki način napredovao - rekla je Petrović.

Petrović je rekla da je jako dobro da je WHO od kineskih vlasti uspio dobiti sirove podatke o oboljelima koje će oni detaljno analizirati i konstruirati epidemijsku krivulju.

Puljiz je rekao da virus nije tako smrtonosan kao što su bili MERS ili SARS jer je smrtnost ispod 5 posto. Istaknuo je da su, prema prvim podacima, umrle osobe u pravilu imale u podlogu neku predispoziciju, neku kroničnu bolest.

- Ne možemo reći da je virus jako virulentan. Naravno, postoji opasnost ako stekne veći potencijal, da se prenosi između ljudi, ali postoji još dosta tih nepoznanica koje se treba istražiti - rekao je Puljiz.

Koji su simptomi?

Puljiz je rekao da simptomi sliče kliničkoj slici gripe.

- Kod težih pacijenata se prezentira sa simptomima i znakovima visoke temperature, opće slabosti, sa suhim kašljem i znakovima zahvaćenosti pluća i donjeg dijela dišnog sustava, otežano disanje, probadanje u prsima... - rekao je Puljiz.

Petrović je rekla da sve osobe koje dolaze u Hrvatsku, a boravile su u području koja su zahvaćena, trebaju, ako razviju neke od simptoma, obavezno kontaktirati svoga liječnika, možda i telefonski, da se dogovore o daljnjem postupanju.

- Za to doista imamo jasan protokol kako treba postupati s pacijentom u kojeg je postavljena sumnja - rekla je Petrović, dodajući da je važno da se osoba ne boji reći da je bila u zahvaćenim područjima jer će im to omogućiti da dobiju maksimalnu potrebnu skrb.

Jedna od preporuka je da putnici u svjetskim zračnim lukama i zahvaćenim područjima izbjegavaju kontakt s vidljivo bolesnim osobama, rekla je Petrović. U zahvaćenom području preporučuje se izbjegavanje specifičnih tržnica s velikim brojem živih i ubijenih životinja, često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica... - dakle, bazične higijenske mjere za sprečavanje zaraznih bolesti.

- U onom trenutku kad osoba razvije simptome, a bila je u rizičnom području, treba kontaktirati liječnika i, ako je potrebno, ako ide među ljude, a postavi se sumnja, obvezno treba staviti onu maskicu na lice - rekla je Petrović.

Petrović je rekla da je princip da se sve osobe koje dođu anketiraju, da se utvrdi gdje su bili i procijeni visina rizika, te da se stave pod zdravstveni nadzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!