18:41 / 04.04.2019.

Autor: Mladen Sirovica/I.H./HRT

Epilog slučaja "Planinska"

-

-

Foto: - / -

Višestruko preplaćena zgrada u Planinskoj rezultirala je milijunskom štetom za proračun i sa 17 milijuna kuna provizije bivšem premijeru.
Bivši premijer Ivo Sanader vraća se u Remetinec zbog pravomoćne presude u slučaju "Planinska", a protiv njega se vode još dva prvostupanjska i dva drugostupanjska sudska postupka.

Višestruko preplaćena zgrada u Planinskoj rezultirala je milijunskom štetom za proračun i sa 17 milijuna kuna provizije bivšem premijeru.

Stjepan Fiolić, tadašnji saborski zastupnik HDZ-a, priznao je da je nosio novac u kartonskoj kutiji za hrenovke, a sjeća se i novčanica koje je dao Sanaderu.

- Apoeni su bili svi 500 eura u 20 buntova i 100 buntova po 1.000 kn, rekao je Fiolić.

Sanader je sve demantirao i tumačio kako s prodajom Planinske nije imao ništa.

- Nisam potpisao tu odluku, nisam znao da će ta tema doći na dnevni red, ona je uvrštena kad sam ja otišao i kad je moja zamjenica preuzela vođenje sjednice Vlade, rekao je Sanader.

Ta zamjenica i poslije Sanaderova nasljednica je Jadranka Kosor. Ona tvrdi da je za donošenje odluka na sjednicama Vlade ključan bio križić te objašnjava zbog čega je ta kupnja odobrena tek na zatvorenom dijelu sjednice.

- Kraj te točke dnevnoga reda nije bio križić, pa je onda tajništvo Vlade pripremilo taj akt za potpisivanje meni. I ja sam ga potpisala, rekla je Kosor.

Zgradu je kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. Koji se poslije nagodio s Uskokom i za nagradu umjesto zatvora dobio guljenje krumpira. Za Sanaderovu je obranu njegovo svjedočenje bilo itekako sumnjivo.

- Apsolutno. Pa kad ste vidjeli da jedan svjedok ima unaprijed pripremljena pitanja i da ga prema tim pitanjima pita tužitelj, a u bilježnici su i odgovori, izjavio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Uz Sanadera i Fiolića, na optuženičkoj je klupi završio i Mladen Mlinarević, inače dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista, čija je tvrtka znatno precijenila vrijednost zgrade koju je za 80 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!