EPPO proširio istragu - za posao na EU projektu obnovio privatnu kuću

25.05.2023.

15:30

Autor: Hina/HRT/T.S.

Ured europskog javnog tužitelja

Ured europskog javnog tužitelja

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja je proširio istragu protiv varaždinskih poduzetnika, ranije osumnjičenih za mito u projektu dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda, koje sada tereti i da su za sudjelovanje u tom projektu dogovorili obnovu privatne kuće.

Nakon pokretanja prve istrage u srpnju 2022. u istražnom zatvoru su završili predsjednik uprave GR grupe i nekadašnji HDZ-ov gradski vijećnik Robert Gotić, Željko Bunić, bivši direktor varaždinske komunalne tvrtke Varkom i vijećnik s liste Ivana Čehoka te Stjepan Ptiček, vlasnik tvrtke Ecoenergy i bivši direktor Coninga.

Proširenjem istrage obuhvaćeni su Gotić i Bunić. "Istražnim radnjama utvrđene su osnove sumnje da su prvi i drugi od te trojice okrivljenika dogovorili da će drugookrivljenik poduzeti sve potrebne radnje kako bi društvo prvookrivljenika bilo uključeno u izvođenje navedenih radova, izvijestio je u četvrtak EPPO, ne otkrivajući identitete.

Navodno je Gotić za sudjelovanje u poslu oko pročišćivača otpadnih voda zauzvrat obećao izvesti radove na Bunićevoj kući u mjestu Muline na otoku Ugljanu, koristeći resurse vlastitog trgovačkog društva.

Tužiteljstvo navodi da je slijedom tog dogovora, Bunić osigurao da Gotićeva tvrtka bude uključena u izvođenje radova dogradnje i rekonstrukcije varaždinskog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost 21.5 milijuna eura, a koji je financiran iz Kohezijskog fonda EU.

Potom je prvookrivljenik održao obećanje i izveo građevinske radove na kući drugookrivljenika u vrijednosti od najmanje 22.543 eura, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dodaju i da će provesti i daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela koja se istražuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!