10:43 / 13.02.2019.

Autor: HRT

Erceg osuđen zbog uzvikivanja na otkrivanju spomenika Tuđmanu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prekršajni sud je Zorana Ercega proglasio krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman ratni zločinac, tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu.
Aktivist Zoran Erceg je na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu 10. prosinca prošle godine. Unatoč sudskoj zabrani nakon presude je ponovno došao kod spomenika.

Uz uvjetnu zatvorsku kaznu koju neće služiti ako u godinu dana ne ponovi nedjelo Erceg prema presudi treba platiti i 500 kuna sudskih troškova i godinu dana ne smije prilaziti Tuđmanovu spomeniku na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Erceg odbacuje krivnju tvrdeći da su druge osobe, koje su njega udarale, zapravo narušavale javni red i mir, a ne on.

- Naglašavam da sam hrvatski ratni veteran i da se nisam borio za ovakvu Hrvatsku u kojoj se odaje počast ratnom zločincu. Ni policija ni zaštitari nisu sprječavali napade na mene, ali su mene sprječavali da se aktivno branim od napadača, rekao je Erceg u sudnici.

Odvjetnica: Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku

-
Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku. Time je povrijedio pravo mog branjenika na pravedno i pošteno suđenje i pravo javnosti da se uvjeri da ovaj sud pošteno i pravično sudi, kazala je odvjetnica Lina Budak i dodala da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smio reći.

Ercegov susret s policijom kod spomenika 

Nedugo nakon dolaska Ercega kod spomenika, došla je policija koja je legitimirala njega i novinare, a on se potom kraj spomenika slikao s presudom.

Policajci su se tada udaljili i ostavili Ercega koji je nastavio razgovarati s novinarima.

- Nastavit ću govoriti o ratnim zločinima, ne kako bih naštetio Hrvatskoj vojsci nego kako bih je očistio od kukolja, rekao je Erceg.

Iz Kuće ljudskih prava oštro reagirali na presudu

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava izražavaju zabrinutost današnjom presudom g. Zoranu Ercegu kojom je hrvatsko pravosuđe propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja.

Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva.

Zbog toga organizacije za ljudska prava  smatraju kako se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim izravnih negativnih posljedica po ljudska prava g. Ercega, ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanski na slobodu okupljanja i izražavanja u RH, istaknuli su u priopćenju.

Incident se dogodio lani za vrijeme otvaranja Tuđmanova spomenika 

Incident zbog kojega je osuđen dogodio se 10. prosinca prošle godine kada je cijeli državni vrh nazočio otvorenju Tuđmanova spomenika, a Erceg je među ostalim uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!