Erdut: Najveći hrvatski plantažni vinograd

24.04.2022.

07:05

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Erdutski vinograd

Erdutski vinograd

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Erdutskim vinogradima sade se posljednji hektari pod vinovom lozom sufinancirani europskim novcem. Riječ je o investiciji vrijednoj šesnaest milijuna kuna kojom je obnovljeno čak devedeset hektara vinograda. I to najnovijom tehnologijom baš kao što se podižu nasadi u Italiji i Francuskoj. 

U tri godine ovdje je posađeno čak pola milijuna loznih cijepova. Strojno, navođeno laserom. Upotrebljavao se prvoklasni sadni materijal.

Da bi u punom rodu po hektaru mogli brati i do dvanaest tona grožđa.

- Što se tiče prvih nasada, njih očekujemo u rodu prvi put ove godine. Primitak je bio izvrstan i nadam se odličnim rezultatima, kazala je pomoćna tehnologinja Erdutskih vinograda Mirna Džanko.

Prije svega kako bi imali što konkurentniju cijenu sirovine, time i vina. A europski im je novac pri tom uvelike olakšao posao.

- Mi dobivamo otprilike milijun litara vina, vinograd koji smo sadili 2020., a ove će ove godine doći prvi put na rod, dobivamo moderan nasad prilagođen najsuvremenijoj tehnologiji, rekao je član Uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić.

Bez koje više nema ozbiljne proizvodnje. Osobito u vinogradu koji ima 1850 kilometara redova.

- Ključna stvar je što vi jednostavno nemate ljude. Samo strateško promišljanje ide za tim da vinograd morate pripremiti za strojne operacije, istaknuo je glavni tehnolog Erdutskih vinograda Mladen Alpeza.

- Prije se sadilo ručno i bilo je jako teško, naglasio je poslovođa Đuro Kvaka.

Nije kao nekada, lakše je raditi sa strojevima. Pa čak i brati. Jer u najvećem hrvatskom plantažnom vinogradu u jednom komadu rodi oko pet i pol milijuna kilograma slatkih plodova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!