15:26 / 04.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Esih: Sve što Bandić kupuje ide iz ruke i džepova građana

-

-

Foto: - / -

U svim svjetonazorskim pitanjima, ako nemam ništa drugo, uvijek se okrećem stavovima Katoličke crkve, tu nećemo pogriješiti, otkrila je Esih.
Kako će desnica nastupiti na izborima za Europski parlament, kakvi su planovi za predsjedničke izbore, kako Neovisni za Hrvatsku djeluju u Hrvatskom saboru, a kako u Skupštini Grada Zagreba, otkrila je u Oporbenom zarezu predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih.

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku otkrila je da njezina stranka na svojim leđima osjeća, kako je rekla, teror ujedinjenja. Naglasila je da ta stranka nikad nije bila protiv suradnje i zajedništva, ali koalicije radi samih koalicija, zbog izbornih rezultata s ljudima s kojima ne znate poslije hoćete li dijeliti misiju i ciljeve, nije poželjna. Suočeni smo, kaže, s takvim terorom, iako smo jasno rekli da nam je cilj izaći samostalno.

- Neovisni za Hrvatsku će izaći sa svojom listom, ne radimo pod pritiskom niti iz straha. Mi se ipak zovemo Neovisni za Hrvatsku. Ne želimo biti ovisni o sivim eminencijama koji se skrivaju iza takvih inicijativa. Postoje velike kombinacije i korisne budale - rekla je.

- Ne želimo biti ničija batina protiv primjerice Andrija Plenkovića. Znamo kako postoji cilj da zajednička lista postigne što veći broj glasova i da to bude destabilizacija Andreja Plenkovića. Protiv toga nemamo ništa, ali to nije jedini naš cilj. Još manje nam je cilj da samo na temelju što većeg broja glasova ustoličimo svoja vlastita imena kao neki veliki vođe, mesije itd. - dodala je Esih.

Upitana razmišlja li o tome da se i sama kandidira, rekla je da osobno nema takve ambicije, no i da nikad ne treba reći nikad jer uza sebe ima krasne ljude kojima se ponosi te da sve ide polako, ali da upravo tako i treba biti.

Esih je potvrdila da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na neki način zaslužna za njezinu političku karijeru. Bila je, kaže, njezina izaslanica, pripremala tekstove, obraćanja ljudima, zasigurno je to bio određen vjetar u leđa jer je prije toga bila anonimna. No pokazala je, naglašava, da neke stvari može.

Na pitanje je li spremna ona i njezina stranka poduprijeti Grabar-Kitarović, Esih je odgovorila da ih ne oduševljavaju neki potezi predsjednice. Ona je napravila, kaže Esih, neki zaokret u svojoj politici. Smatra da je predsjednica napravila veliku stvar kada je smijenila Ivu Josipovića, da su se Hrvatima tada, kako kaže, otvorila neka nova očekivanja i nade, no nažalost nije iskorišten svaki moment.

Esih se osvrnula i na, kako je rekla, odmak od desnice koji se pokušao iščitati zbog njezina stajališta o pozdravu 'Za dom spremni':

- Dok god govorimo o legitimnim postrojbama HOS-a i Domovinskom ratu, a Neovisni za Hrvatsku uvijek govore da to mora biti temelj svakog budućeg zajedništva, taj pozdrav smatram u potpunosti legitimnim - poručila je.

Što se tiče optužbi da su Hasanbegović i Hrvoje Zekanović spasili kvorum kada se glasalo o privatizaciji Ine, Esih je rekla da je to tipičan primjer lažnih vijesti - "fake news".

- Bilo je kvoruma, nije istina da ga nije bilo, tri zastupnika se nisu uključila i to govori o njima, o njihovom taktiziranju, to su tri prokušana politička vuka. Političari trebaju znati taktizirati, iako to ne bi trebao biti početak i kraj nihovog političkog djelovanja. To su stranke koje više nemaju samostalnu funkciju na političkoj sceni, nego se bave takvim kombinacijama, taktiziranjima, u tome su vrlo vješti, do zadnjeg trenutka su gledali hoće li pritisnuti taj gumb ili ne. I cijela se priča okrenula oko Zlatka Hasanbegovića. To nas je koštalo u javnosti, zato i kažem da je lažna vijest koja nosi štetu - izjavila je Esih.

Komentirala je siituaciju u Zagrebu i smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta predsjednika Kazališnog vijeća.

- Nije zabilježeno u povijesti Zagrebačke skupštine da se sjednica do tih sati održava. Bandiću je bilo ovo toliko bitno jer je sjednica Kazališnog vijeća sutradan. O metodama i radu gospodina Bandića sve je jasno, no loše je to što se ništa ne mijenja. On će poslužiti svim vladama, u ovom trenutku Plenkoviću. Ako je naša uloga razotkrivanje političkih aktera i političke močvare, ja sam s tim vrlo zadovoljna. Mi smo uspjeli dati do znanja, tko hoće vidjeti, vidjet će. Kada god nismo dizali ruke, bilo je dizača ruku, a kada smo izašli iz te većine, oni su za to obilato nagrađeni - izjavila je.

Dotaknula je i teme proračuna Grada Zagreba, naglasivši da je on milijardu i pol kuna u minusu.

- No Bandić se pokazuje kao izvrstan poslodavac, vješto kupuje sve što ima svoju cijenu, a vidimo da se ima što kupiti, jedino što sve to ide iz ruke i džepova hrvatskih građana - poručila je.

Bruna Esih iznijela je i stajalište Neovisnih za Hrvatsku kada je riječ o Zakonu o prekidu trudnoće:

- Prvenstveno kada čujem prekid trudnoće, to mi smeta, stav Neovisnih za Hrvatsku je da se radi o ubojstvu djeteta. U svim svjetonazorskim pitanjima, ako nemam čega drugoga, uvijek se okrećem stavovima Katoličke crkve, tu nećemo pogriješiti. Za nas to nije osjetljivo pitanje, imamo jasan stav kao i o svemu drugome - poručila je Esih. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!