CMS: Vlada mora preuzeti odgovornost za smrti migranata

31.01.2023.

12:46

Autor: HINA/Vijesti/IMS/HRT/A.S.

CMS: Vlada mora preuzeti odgovornost za smrti migranata

CMS: Vlada mora preuzeti odgovornost za smrti migranata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je Europski sud za ljudska prava utvrdio da je bilo propusta hrvatskih vlasti u postupanju prema četvorici migranata stradalih u požaru u postaji granične policije Bajakovo 2015. godine, iz Centra za mirovne studije poručuju da Vlada mora preuzeti odgovornost za smrt na našim granicama.

Unatoč videonadzoru i osobnom nadzoru policijskih službenika, u prostoriji je buknuo požar pri čemu su trojica migranata preminula, a jedan preživio uz teške tjelesne ozljede. 

- Preživjeli Abdeljalil Daraibou zadobio je teške ozljede te je jedva izvukao živu glavu iz postaje granične policije Bajakovo. Sud je i u ovom slučaju presudio, kao i prethodnom slučaju obitelji Husini, izostanak učinkovite istrage, rekla je Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije. 

- Država žrtvi teškog kaznenog djela, osobi koja je izgorjela i jedva preživjela, ne samo da nije dala adekvatnu naknadu za to što je pretrpio u prostorijama koje nisu bile po svim pravilima sigurnosti, nego ga je nakon toga protjerala iz države i time ga između ostalog onemogućila u potraživanju naknade štete, kazala je Lidija Horvat, odvjetnica preživjelog. 

- Presudom je potvrđeno ono na što CMS godinama upozorava - istrage kaznenih djela počinjenih prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata', poručili su iz CMS-a.

Dodali su i kako premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović već dva tjedna nisu oglasili ni očitovali na ovu presudu protiv Hrvatske.

- Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Europskog suda za ljudska prava, tisuća svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sustavan problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani, istaknula je Pindulić.

To je priznanje , dodala je, prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sustavnom rješavanju sustavnih problema.

U CMS-u ističu i da već godinama upozoravaju da policija koristi neformalne prostore za detenciju, odnosno pritvor, izbjeglica i drugih migranata.

- Za zaštitu života osoba odgovorna je država koja ih je smjestila u prostorije bez uporabne dozvole, evakuacijskog plana te bez poštivanja mjera o zaštiti od požara, kazala je Lidija Horvat, Daraibouova odvjetnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!