09:39 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

EU digitalna COVID potvrda o preboljenju i na temelju brzoga antigenskog testa

COVID potvrde

COVID potvrde

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Hrvatskoj je od danas omogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda o preboljenju na temelju brzoga antigenskog testa, izvijestila je u četvrtak Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD). 

Testiranje mora biti obavljeno u ovlaštenim laboratorijima, testom koji se nalazi na listi pouzdanih brzih antigenskih testova EU-a. Potvrdu je moguće zatražiti i preuzeti 11. dan od prvog pozitivnog testa, a ona će biti valjanja 180 dana od dana testiranja.

Za ranije evidentirane rezultate nalaza moguće je retrogradno preuzeti potvrdu o preboljenju ako pozitivan nalaz brzog antigenskog testiranja nije stariji od 1. listopada 2021. godine, navodi se u priopćenju.

AKD podsjeća da je Europska komisija 22. veljače donijela odluku koja omogućuje državama članicama da izdaju digitalne COVID potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova. Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!