13:22 / 01.04.2018.

Autor: I.B./D.P.//Hina

Euharistijska slavlja diljem Hrvatske

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, dan kada se slavi pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom i svjetla nad tamom. U crkve diljem zemlje vjernici od jutra donose hranu na blagoslov.
Diljem Hrvatske održana su euharistijska slavlja. U zagrebačkoj katedrali središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je bogoslužje u povodu Uskrsa u splitskoj katedrali. U osječkoj katedrali sv. Petra i Pavla uskrsnu misu predvodio je nadbiskup Đuro Hranić. Nadbiskup Ivan Devčić predvodio je misno slavlje na Uskrs u riječkoj katedrali sv. Vida.

 
Bozanić upozorio na pokušaje stvaranja novih poredaka

Zagrebački nadbiskup na Veliku subotu čestitao je Uskrs gledateljima i slušateljima elektroničkih medija u domovini i inozemstvu uz poziv vjernicima da uvijek budu promicatelji mira, puni vjere i spremnosti na opraštanje.  

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedjelju je služeći uskrsnu misu u zagrebačkoj prvostolnici upozorio na goleme nepravde i pokušaje stvaranja novih poredaka u suvremenom društvu. Poručio je vjernicima da je jedini siguran put u vjeri Crkve, koja ima odgovore na brojna pitanja.

"Treba uvijek s oprezom slušati one koji obećavaju 'raj na zemlji', koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja i potpune ravnopravnosti. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove", istaknuo je Bozanić u propovijedi u kojoj se posebno osvrnuo na one koji se nadaju da sa svojim prijedlozima, programima i projektima donose takozvani "raj" na zemlju.

Njihovu viziju uređenja svijeta i odnosa netko često plaća suzama, rekao je Bozanić te pozvao vjernike da se ne umore u nastojanjima jačanja pripadnosti Crkvi koja ima odgovore na brojna pitanja. Upitao se i zašto u tom svijetu nije predviđeno mjesto za Boga.


Nadbiskup Hranić: Žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić istaknuo je na Uskrs kako je Isusovo uskrsnuće pokazalo da žrtva i smrt pravedenika, kojeg moćnici i nepravednici žrtvuju ili ubijaju za neke tobožnje više ciljeve, nikada nije nešto uzaludno te da žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika i uvijek je početak i izvor nečega novog.

Predvodeći središnje uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, u propovijedi je Hranić rekao kako je Isusovo uskrnuće potvrdilo da je čovjek "najjači kada je sposoban dati sebe za druge i umrijeti za druge i da je u tom trenutku umiranja iz ljubavi za druge i opće dobro najslobodniji".

Dodao je kako Isusovo uskrsnuće poručuje "da se mir stvara na Isusov način, prijateljstvom i ljubavlju" te da "zajedništvo među ljudima trpi zbog sebičnosti i grešnosti u našim ljudskim srcima".


Mons. Puljić: Vjernici su pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je na Uskrs važnost nedjelje, dana Gospodinova Uskrsnuća, i poručio da su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje kako bi ona bila i ostala dan obiteljskog zajedništva, radosti, molitve i sabranosti.

"U prvi dan tjedna, u nedjelju, Gospodin je uskrsnuo. Zato nam je nedjelja tako draga i važna. Istina, u suvremenom svijetu ona je postala običan 'dan opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora'. Stoga su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost ovoga dana kako bi ona bila i ostala dan obiteljskoga zajedništva, radosti, molitve i sabranosti, rekao je mons. Puljić u propovijedi na Uskrs u katedrali sv. Stošije. Poručio je da je nedjelja naše duhovno središte i sidrište. Na kraju misnog slavlja podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom.


Devčić: Vijednost Uskrsa u Isusovoj pobjedi nad smrću te Božjoj rehabilitaciji osuđenog pravednika Isusa

Riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je u propovijedi na središnjem uskrsnom euharistijskom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci da je vrijednost Uskrsa u Isusovoj pobjedi nad smrću te u tome što je Bog rehabilitirao Isusa, kao pravednika kojeg su grešnici u ime neke svoje pravde mučili i osudili na smrt. 

Nadbiskup Devčić rekao je da je Uskrs blagdan života te da neizmjerno nadmašuje svaki drugi događaj u ljudskoj povijesti, bez obzira na to kakve društvene promjene donosio. "Nema vrijednosti koju bi čovjek htio zamijeniti za život, i ovaj prolazni, a svakako ne za vječni", istaknuo je Devčić. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je na Uskrs i misu na talijanskom jeziku u katedrali sv. Vida.

Euharistijskom slavlju prisustvovali su premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković s obitelji, a uskrsnu poruku uputila je i predsjednica Republike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!