Euro u ličkim selima

11.01.2023.

19:30

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Kako se snalaze Ličani?

Kako se snalaze Ličani?

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U ličkim selima prelazak s kune na euro prolazi bez većih problema. U seoske trgovine dolazi se s manjim apoenima, vodi se računa o vraćanju svakog centa pa Ličani poručuju da će faza prilagodbe zapravo kratko trajati. Većinu starijeg stanovništva više muči kako pomiriti sve veće troškove sa skromnim mirovinama i socijalnim naknadama. 

Male seoske trgovine mjesta su gdje starije stanovništvo obavlja svakodnevnu kupnju.


- Kuna ili euro, nemam problema, govori nam Mara Žanić iz Ličkog Lešća te dodaje kako vodi računa i o sitnim kovanicama jer i to je novac.  

 

Stipe Brajković iz Čovića kaže da nema nikakvih problema, jedino su malo iznenađenje cijene.


- Više idu sa sitnim, pripreme otprilike koliko im je dosta. Većinom je to 10 eura, 20 eura, nema baš velikih novčanica od 100 ili 200 eura, kazala je trgovkinja Marija Marković iz Ličkog Lešća. 


Cijene u malim trgovinama, kažu nam kupci, nisu toliko narasle kao u onim većim, u gradovima. Marija i Stipe primaju strane mirovine pa ne osjećaju toliko teret poskupljenja kao Ličani koji su mirovinu stekli u Hrvatskoj. Za njih nije problem euro ili kuna. Problem je što ih imaju malo.


- Sve je to isto, ja imam i ovu braniteljsku, a to je niš koristi, a imam 1200 dana rata, imam i spomenice i sve, al što to vrijedi, kaže Dragan Adamović iz Ličkog Lešća.


Da ljudi sa sela kojima mirovina ne prelazi 300 eura nemaju pokoju ovčicu i njivu, teško bi preživjeli. Uz sama vrila Gacke tako Tomislav drži kokoši i prodaje domaća jaja.


- Dvjesto pedeset kuna na mjesec od prodaje jaja, to je ništa, naglašava Tomislav Tonković, iz mjesta Klanac.


Tomislav je bolestan pa mu u pomoć oko staje dođe prijatelj. Ima invalidsku mirovinu od 150 eura i ovisi o socijalnim dodacima. Dinar, marka, kuna, euro, kaže nam, lako se broji ako imaš. Koliko imaš, toliko trošiš.


- Cijene su iste, samo da su plaće kao u eurima vani, bilo bi dobro, kaže Tomislav.


Ličani su se pokazali spretnima u vremenima promjene valuta, no još bi im lakše bilo kad bi na račun svog rada i prelijepog kraja malo više eura stavili u svoj džep. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!