15:07 / 07.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Europa Donna darovala ultrazvučni uređaj

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Udruga koja okuplja žene oboljele od raka dojke darovala je Klinici za tumore ultrazvučni uređaj za rad jednodnevne dijagnostike vrijedan 260.000 kuna.
Udruga Europa Donna, koja okuplja žene oboljele od raka dojke, darovala je Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice ultrazvučni uređaj (UZV) za rad jednodnevne dijagnostike. 260.000 kuna prikupljeno je zahvaljujući humanitarnoj akciji tvrtke "dm".

"To je dar naše udruge Klinici kako bismo nesmetano nastavili rad naše jednodnevne dijagnostike. Riječ je o projektu koji smo počeli prije pet godina s ciljem da se sve pacijentice sa sumnjivim nalazima pregledaju u jednom danu. Većina onog s čim dođu je benigno pa im je jako važno da nakon obavljenih pretraga mogu kući zadovoljne i da znaju da im nije ništa. Kod onih kod kojih se otkriju karcinomi važno je da znaju da je posvećenost njima apsolutna i da ulaze u hitnu proceduru", kazala je predsjednica udruge Europa Donna Vesna Ramljak.

Istaknula je kako se godišnje u Klinici za tumore napravi 14.500 UZV-a dojke te operira najveći broj slučajeva karcinoma dojke u Hrvatskoj.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak rekao je kako je Klinika za tumore najjača institucija u liječenu karcinoma dojke u Hrvatskoj, u kojoj se godišnje operira više od tisuću zloćudnih bolesti dojke, a kroz ambulante prođe golem broj pacijentica.

U cijelom KBC-u trenutačno je više od 60 UZV-a koji se već dugo koriste i potrebno je njihovo stalno obnavljanje, no to ovisi o dostupnim sredstvima i procjeni mjerodavnih, kazao je Zovak.

Istaknuo je važnost prevencije i preventivnih pregleda dojki koje promiče udruga Europa Donna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!