07:28 / 22.09.2018.

Autor: M.M./Hina

Europski dan bez automobila obilježen u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europski dan bez automobila - 22. rujna, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, obilježen je u Zagrebu zatvaranjem užega središta grada za promet motornih vozila.
Europski dan bez automobila - 22. rujna, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, obilježen je u Zagrebu zatvaranjem užega središta grada za promet motornih vozila, a središnji događaj održan je na Europskome trgu odakle je krenuo mimohod ulicama grada pješaka, biciklista, rolera, skateboardera i osoba u invalidskim kolicima.

Potom je održana i tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima zagrebačkim ulicama. Obilježavanje Europskoga dana bez automobila na Europskome trgu održano je u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a središnji dio bio je mimohod ulicama centra grada koji je predvodio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić. U mimohodu su bili građani koji koriste alternativne načine kretanja gradom.

Poslije mimohoda s Europskog trga krenula je i kolona biciklista u okviru tradicionalne manifestacije "Zagrebačka žbica", a na njezinu čelu bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prije bicikliranja zahvalio svim sudionicima.

"Evo, igrom slučaja 18 godina zajedno su 'Žbica' i gradonačelnik. Startali smo zajedno. Hvala vam što ste došli, idemo voziti. Sjećam se prije 18 godina kad smo vozili prvu 'Žbicu' bilo je hladno ili hladnije nego danas, a padala je i kiša", podsjetio je. gradonačelnik.

Darinka Jug iz Grada Zagreba rekla je da je, kako "raste Žbica" sve bolja i novija biciklistička infrastruktura, te je na tome zahvalila gradonačelniku. Istaknula je da su s 270 kilometara biciklističkih staza i traka "postali punoljetni", a vjeruje da će u idućem desetogodišnjem razdoblju izgraditi još bolja infrastrukture i da će još više građana koristiti bicikl u svakodnevnome životu.

Baričević: Cilj Europskoga tjedna mobilnosti je promocija alternativnih prijevoza

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je kako je cilj Europskoga tjedna mobilnosti, koji se u organizaciji Europske komisije od 2002. održava od 16. do 22. rujna, promovirati alternativne prijevoze. Istaknuo je da Zagreb od samoga početka sudjeluje u tome i jedan je od najaktivnijih gradova i zato je i bio nagrađen, a uz Zagreb ove sudjeluje još 14 hrvatskih gradova, a unutar EU više od 2500 gradova. 

Objasnio je kako alternativni prijevoz znači da se umjesto automobilom vozimo javnim gradskim prijevozom, biciklom, koturaljkama, romobilom...

"Time činimo dobro za svoje zdravlje, štedimo novac koji bismo dali za parkiranje, činimo i grad ljepšim i atraktivnijim, a time smo i smanjili emisije ugljičnog dioksida i učinili dobro za cijeli planet. "Dakle, možemo učiniti svaki dan nešto za sebe, za grad, ali isto tako i za cijelo čovječanstvo", poručio je Baričević. 

Pod motom "Kombiniraj i kreni!" ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište - koji su predstavljeni na Europskom trgu.

Baričević je rekao kako žele pokazati kako se možemo prevesti od jedne do druge točke, i to ne automobilom već alternativno, zdravo i korisno. Istaknuo je da se svakodnevno vozi autobusom, tramvajem i biciklom, a automobilom jedino kada mora.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić rekla je da je cilj Europskoj tjedna u skladu sa sloganom kaže "Kombiniraj i kreni!" promicanje drukčijega način ponašanja. Rekla je da se u pogledu infrastrukture u Zagrebu mogu pohvaliti da idu u korak s europskim metropolama, a posebno su ponosni na suradnju s udrugama osoba s invaliditetom jer mobilnost znači i osjetljivost prema onima koji imaju ograničenja.

Predstavljen pilot-projekt proširenja pješačke zone u središtu Zagreba

Na sjevernoj strani parka Zrinjevca gradonačelnik Bandić i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković predstavili su pilot-projekt proširenja pješačke zone u središtu Zagreba. Sjeverna strana Zrinjevca, koja je dio planiranoga pješačkog pravca od Masarykove do Amruševe ulice, bila je tom prilikom obogaćena atraktivnim sadržajima. Murale su na kolniku oslikavali Slaven Kosanović Lunar, poznati hrvatski umjetnik grafita, a na oslikanome dijelu prometnice održavali su se koncerti mladih umjetnika s Muzičke akademije. Nastupili su gitaristi Luka Lovreković i Ivan Šimatović, violončelisti Martin Kutnar i Janko Franković, a u 17 sati počet će klavirski koncert Danijela i Ljubomira Gašparovića.

"Uloga projekta je trostruka - da promiču ekologiju, širi pješačke zone i da se u centru grada smanjuje koncentracija  CO2", rekao je Banadić.

Poručio je kako ćemo "vjerojatno za 50-ak godina doći na razinu Londona, pa ćemo onda uvesti zabranu parkiranja u centar, a do tada ćemo osvajati korak po korak pješačke zone, promičući zdrav stil života, čuvajući zrak, smanjiti CO2 i pozvati ljude da se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti što više kreću".
Jerković je objasnila da danas pokazuju koji je potencijal toga prostora koji će se uskoro transformirati u pješačku zonu. Rekla je da su danas u sklopu Europskoga tjedna mobilnosti zatvorili za promet "snažnu osovinu koja povezuje HNK, znači početak Masarykove do kraja Amruševe, a intencija bi bila da se tijekom 2019. ispita mogućnost probijanja kroz blok i kako povezati trg ispred Hrvatske narodne banke i HNK i tako stvoriti snažnu osovinu koja će postati i jedan od prepoznatljivih prostora grada Zagreba".  
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!