12:52 / 22.09.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT

Europski dan bez automobila, u Zagrebu večeras tradicionalna Žbica

Europski dan bez automobila

Europski dan bez automobila

Foto: HRT / HTV

Europski je dan bez automobila pa je u gradovima, koji sudjeluju u akciji, zabranjen promet motornim vozilima u užem središtu. Dio vozača u središtu Zagreba slaže se s održavanjem te akcije, a dio negoduje jer su baš danas ondje trebali stići automobilom.

Prema podacima iz 2019., na hrvatskim je cestama bilo registrirano više od 2 milijuna i 200.000 vozila, a jutrošnji podaci zagrebačke Policijske uprave kažu da tijekom dana, u užem i širem dijelu grada, prođe i po nekoliko desetaka tisuća vozila. 

- Europski dan bez automobila je vrhunac europskog tjedna mobilnosti. Građani su gotovo cijeli prošli tjedan mogli sudjelovati u javno-zdravstvenim akcijama ili u sportsko-rekreacijskim aktivnostima. Sve to ima za cilj podići svijest građana da kretanjem mogu učiniti dobro sebi i svojem zdravlju, a isto tako mogu i smanjiti zagađenje okoliša.

Vrhunac današnjeg Dana bez automobila u Zagrebu bit će večeras na Zrinjevcu kada počinje tradicionalna utrka, Zagrebačka žbica, rekla je za podnevni Dnevnik novinarka Lucija Judnić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!