18:02 / 23.08.2020.

Autor: Mirjana Posavac/Ivana Perić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

-

-

Foto: - / -

Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Premijer Andrej Plenković u povodu toga bio je na Golom otoku gdje je odao počast žrtvama komunističkog režima. Naglasio je da je važno njegovati kulturu sjećanja jer bez istine nema svijesti ni poštovanja prema žrtvama, a na kraju ni pomirbe.

Kad su ga doveli na Goli otok - Božidar je imao samo 19 godina.

- Moj grijeh je bio što sam bio mlad, nadobudan, pjevao zabranjene pjesme, pisao parole. To je onda bila neprijateljska propaganda. I na Okružnom sudu 28. travnja 1983. osuđen sam na pet i pol godina zatvora, rekao je Božidar Ćuk, jedan od posljednjih zatvorenika.

A bilo je i još mlađih. Jedan je dječak imao 16 kad je osuđen. I to na pet godina, zbog prijatelja.

- Pomogao sam čovjeku. Nisam ni znao kad je pobjegao iz vojske. Ja sam mislio da je ovako pobjegao, objasnio je Crni, bivši zatvorenik na Golom otoku.

Jedan od najzloglasnijih zatvora u bivšoj Jugoslaviji osnovan je 1949. godine. Pretpostavlja se da je u četiri desetljeća njegova rada ondje kaznu odslužilo više od 30.000 ljudi, takozvanih neprijatelja Titova komunističkog režima. Neopisivim brutalnostima i mučenjima bili su izloženi informbiroovci koji su bili prvi zatvorenici.

Žrtvama komunističkog režima na Golom otoku počast je odao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Položio je vijenac kod Vladine spomen-ploče i zapalio svijeću kod spomen-križa.

I na zagrebačkom Mirogoju odana je počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima među kojima i žrtvama Bleiburga i križnih putova. U Tomašici pokraj Garešnice ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odao je počast 53-ma žrtvama ubijenim tijekom Drugog svjetskog rata i poraća čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani početkom ove godine, a danas i pokopani.

Komemoracija za žrtve komunističkog pokolja održana je i u Maclju. Stratište je to tisuća žrtava, sa 130 grobnih jama u kojima su završili i brojni svećenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!