Europski je dan zaštite žrtava kaznenih djela

22.02.2023.

11:17

Autor: Hina/HRT/A.S.

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Foto: HTV / HRT

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela obilježava se s ciljem osnaživanja žrtava, podizanja svijesti o njihovim pravima i poticanja građana da ne zatvaraju oči na nasilje, a u Hrvatskoj za pomoć žrtvama djeluje Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. 

Obilježavanje tog dana inicirala je međunarodna organizacija Victim Support Europe koja s Europskom komisijom i partnerima u Hrvatskoj i devet EU država provodi kampanju "Držat ću oči širom otvorene", priopćeno je iz Predstavništva EK u Hrvatskoj.

Kampanjom se potaknuti članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu da žrtve prepoznaju i pruže im podršku, s posebnim naglaskom na najosjetljivije skupine žrtava kao što su djeca, žrtve LGBTIQ-fobije i ksenofobije te žrtve rodno uvjetovanog nasilja. 

Svake godine jedan od četiri Europljanina postane žrtvom kaznenog djela, no mnogi od njih to ne prijave nadležnim institucijama, najviše iz straha. Svatko se može naći u ulozi žrtve i svjedoka, a ako se netko nađe u situaciji da trenutno svjedoči nekom kaznenom djelu, potrebno je odmah kontaktirati nadležne službe poput policije i hitne pozivom na 192 ili 112 te ako je to sigurno, pružiti pomoć žrtvi, ističe se u priopćenju. 

Također, dodaje se, važno je informirati žrtvu o pravu prijave kaznenog djela nadležnim institucijama - policiji ili državnom odvjetništvu te je uputiti na službe i organizacije koje pružaju sveobuhvatnu pomoć i podršku, poput besplatne i anonimne linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broju 116 006.

Partneri kampanje "Držat ću oči širom otvorene" Europske komisije na nacionalnoj razini su Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug. 

Podršku kampanji dale su i institucije i organizacije civilnog društva: B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Centar za mirovne studije, Dom Duga Zagreb, Hrabri telefon, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Zagreb Pride i Ženska soba. 

Od 2018. više od 3340 žrtava kaznenih djela dobilo podršku

U Hrvatskoj su žrtvama besplatno dostupne usluge savjetovanja i informiranja, emocionalne i psihološke podrške, pravnog savjetovanja, skloništa, telefonske linije za pomoć i podršku, kao i druge usluge, ovisno o djelokrugu rada organizacija. 

Kampanja se odvija i na društvenim mrežama uz podršku osoba iz javnoga života.

Prema podatku civilne udruge Ženska soba od 2018., od kada djeluje Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, do danas više od 3340 žrtava kaznenih djela dobilo je podršku kroz više od 28160 različitih usluga u okviru rada Mreže.

Tijekom 2022. godine došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47 posto u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37 posto, navode iz udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!