Za 75 vrtića više od 177 mil. iz europskog fonda

07:00 / 24.12.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Dominique Bratović-Vela

Europski novac za programe u vrtićima

Europski novac za programe u vrtićima

Foto: HRT / HTV

Više od 75 vrtića dobilo je ugovore o sufinanciranju iz Europskog socijalnog fonda. Na raspolaganju im je više od 177 milijuna kuna za programe ranog i predškolskog obrazovanja, a mogu ih iskoristiti do rujna 2023.

Ovi ugovori vrijedni ukupno 177 milijuna kuna u lokalne će zajednice donijeti - nove vrtićke programe, više stručnih suradnika, bolji standard smještaja najmlađih.

- Pretvorit ćemo vrtić u jedan centar koji će se baviti senzornom integracijom djece, i one normalnog razvoja i onih s teškoćama, rekla je Sandra Tomšić, ravnateljica DV-a "Mali svijet", Zagreb

- Ovim projektom će u našem dječjem vrtiću biti osiguran boravak naših mališana iza redovnog radnog vremena, iza 16 sati, što našim roditeljima znači jako puno, ističe Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca.

Ulaganja u rani i predškolski odgoj sufinancirana su iz Europskog socijalnog fonda. Trebaju - unaprijediti postojeće programe, ali i omogućiti da svako dijete u svakoj općini ima mjesto u vrtiću.

- Sve ove mjere idu ka uravnoteženju privatnog i poslovnog života, idu ka uravnoteženju,odnosno snaženju obitelji, navodi Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

No, uz nove programe i nove vrtiće dolaze i novi odgojitelji - već sad deficitarni na zavodu za zapošljavanje.

- Liste čekanja su velike, potreba za odgojiteljima je iznimno velika, pa se nadam da će se to u dogledno vrijeme na razini cijele države promijeniti, rekla je Mateja Dugalić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Čarolija", Maruševac.

A budući da se do 2026. planira uvođenje obvezne predškole, za što će trebati, procjenjuje se, i 2000 novih odgojitelja, ministar obrazovanja već pregovara - kako do njih.

- Tu smo u razgovorima s učiteljskim fakultetima koji će pojačati upis u ovom segmentu ali će se pojaviti i velik dio onih koji će moći iz razredne nastave preći u zadnje godine vrtićkog odgoja i obrazvovanja, istaknuo je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Jer - tek kad vrtić bude dostupan svakom djetetu - bit će ostvariv i cilj - da 90% djece bude obuhvaćeno predškolskim odgojem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!