11:34 / 05.04.2022.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Presuda u slučaju djevojčice Madine postala pravomoćna

Dan Madine Hussiny

Dan Madine Hussiny

Foto: HTV / HRT

Presuda u slučaju pogibije djevojčice Madine Hussiny postala je pravomoćna. Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava odbilo je zahtjev Hrvatske da se slučaj ponovno razmotri. Podsjetimo, 6-godišnja Afganistanka Madina poginula je u naletu vlaka na granici Hrvatske i Srbije, a sud za ljudska prava priznao ju je kao žrtvu nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske.

- Mogu kao ministar reći da je to bila tragedija, da nas sve to pogađa. Dogodilo se to na teritoriju druge države. Provele su se određene istražne radnje, Sud je zaključio to što je zaključio. Mi u svemu tome moramo iznaći rješenja, donijeti mjere, kako bismo unaprijedili sustav. Moja ostavka nije na stolu, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirajući odluku Europskog suda za ljudska prava. 

"Sud nije utvrdio da je RH odgovorna za Madininu smrt"

Ured zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u utorak je ustvrdio da odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem prvostupanjske presude u slučaju stradavanja afganistanske djevojčice Madine Hussiny sud u Strasbourgu nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za njenu smrt.

- ESLJP je vrlo jasno u presudi naveo da je RH povrijedila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nije provela učinkovitu istragu o smrti djevojčice. Je li i tko odgovoran za njezinu smrt utvrdit će se detaljnom službenom istragom koju će provesti nadležna domaća tijela u okviru izvršenja presude Europskog suda. Ova presuda je individualna i odnosi se na točno određenu obitelj. Dakle, Europski sud nije presudio da su problemi utvrđeni tom presudom u Hrvatskoj sistemske naravi, navode u priopćenju.

Dodaju da će postupanje i odluke hrvatskih tijela moći preispitati domaći sudovi sve do Ustavnog suda. Nadalje, ističu iz ureda, ovom presudom Europski sud nije utvrdio da su vršeni bilo kakvi pritisci bilo koga na organizacije civilnog društva - branitelje ljudskih prava niti je utvrđeno da bi ih se sprječavalo u postupanjima koja obavljanju sukladno svom mandatu.

CMS traži smjene 

Centar za mirovne studije (CMS) poručio je da vlada i premijer Andrej Plenković nakon te snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova. Zahtijevaju također hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras

Institucije RH sada će morati poduzeti konkretne korake da se ovakvo nešto nikad više ne ponovi, zaključio je CMS koji od vlade traži da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasiljna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije.

Traže i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele taj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!