13:49 / 16.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Europski tužitelj otvorio istragu protiv Grgića i još tri osobe

Vinko Grgić

Vinko Grgić

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) otvorio istragu protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i još tri osobe, priopćeno je u petak iz EPPO-a.


Istraga je otvorena zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja, stoji u priopćenju u kojem se na navodi nijedno ime, nego su okrivljenici označeni rednim brojevima.


Postoji osnovana sumnja da je I. okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od II. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva, zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 ) trgovačkom društvu II. okrivljenika, kaže se u priopćenju.


Također, postoji osnovana sumnja da su III. i IV. okrivljenici prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda na način da su osigurali prednost trgovačkom društvu II. okrivljenika.


Projekt je na koncu dodijeljen trgovačkom društvu II. okrivljenika, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 ), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 ).


Obzirom da je I. okrivljenik, pored toga što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, ujedno i zastupnik u Hrvatskom saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski sabor je na zahtjev glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv I. okrivljenika.


Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom saboru u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I. okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti, kaže se u priopćenju.

- Dakle, ponovo se vrtimo oko onih 100 tisuća kuna kojih nema. I koji su navodno bili obećani da će biti dani. Da li će ured Europskog javnog tužitelja, što je teoretska mogućnost, to tretirati kao redovan predmet ili će ići sa zahtijevom za istražni zatvor, to ja zaista ne znam, rekao je Zoran Mataić, odvjetnik osumnjičenog Grgića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!