14:10 / 14.05.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Mehmedović: Bojim se da će se svi veći festivali otkazati

Potencijalno i ova godina izgubljena za evente

Potencijalno i ova godina izgubljena za evente

Foto: Studio 4 / HRT

Prvi domjenak bez epidemioloških mjera organiziran je jučer u Zagrebu, a sutra će biti i simulacija svadbene svečanosti kako bi se dobio uvid u to mogu li se i pod kojim uvjetima održavati takvi događaji i kada. Povratak na staro normalno s nestrpljenjem čekaju u event industriji.

Prošla godina bila je veoma teška, a i polovina 2021. godine nije puno bolja.

- Većina tvrtki nije radila više od godinu dana, prosjek je između 80 i 90 posto pada svih tvrtki iz event industrije. Nadamo se da će se sad dogoditi neki pozitivni korak da napokon tvrtke i zaposlenici počnu raditi, rekao je Adnan Mehmedović, event menadžer.

U Hrvatskoj je prošle godine otkazano više od stotinu festivala, a ukupno čak više od tisuću događaja.

- Hrvatska se u Europi pozicionirala kao festivalsko odredište. Osim lokalnih posjetitelja, puno stranaca dolazi na takve manifestacije kao što su Ultra Europe festival, Špancirfest ili Zrće festival. Kongresni turizam počeo se jako razvijati pa je otkazano puno konferencija, kaže Mehmedović.

Mehmedović dodaje kako su se mnogi veliki događaji planirani za ovo ljeto počeli otkazivati.

- U prvom redu tu je INMusic, međutim, bojim se da će se svi veći festivali otkazati. To će biti druga godina da se ne održavaju, kaže event menadžer i dodaje da je teško razmišljati pozitivno.

- Već više od godinu dana razgovaramo u smjeru da se mjere popuste, da se počne raditi pod nekakvim uvjetima, no još se nije dogodio taj pomak. Prvi lipnja koji se naveliko najavljuje kao neki datum početka treba uvijek uzet s dozom skepticizma, objašnjava Mehmedović.

- Jako je bitno da za bilo koji događaj treba minimalno mjesec do dva da se organizira. Potencijalno je i ova godina za većinu evenata izgubljena, dodaje.

Mehmedović ističe kako je procjena da će između 40 do 50 tvrtki vezanih za evente propasti jer su ostale bez ikakvih sredstava.

- Bilo bi poželjno da se s institucijama napravi državni fond oporavka tako da se te tvrtke mogu pokrenuti jer su one generirale velik prihod u državni proračun. Procjena je da godišnje event industrija donosi oko 22 milijarde kuna prihoda, kaže Mehmedović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!