Evo kako izgledaju udžbenici za djecu s teškoćama

25.09.2019.

17:22

Autor: Sunčica Findak/P.F./HRT

default error photo
Kako se osjećaju djeca s teškoćama kada dobiju standardne udžbenike? Kao da pred vas stave Beethovenove note pa vi svirajte!
U reformi školstva, koja podrazumijeva i primjenu udžbenika po novim kurikulima, nakladnici su paralelno radili i udžbenike za djecu s teškoćama. Donosimo kako izgledaju udžbenici koji su velika pomoć učenicima koji imaju probleme u svladavanju školskog gradiva.

Urednica za udžbenike Đurđica Salomon Pađen kao učiteljica pratila je kakav je udžbenik potreban djeci s teškoćama. Jedna mama joj je rekla da udžbenici za njenu djevojčicu izgledaju prekompleksno. Stoga je i kao dodatnu podršku u učenju primijenila ta saznanja u nakladništvu.

Slova u udžbenicima za djecu s teškoćama su veća, kao i razmak između redova, ilustracije su jednostavne, bez previše boja. Zadaci jednostavniji.

U Alfi pojašnjavaju detalje koji prate prilagođene udžbenike. Udžbenik koji je za djecu s teškoćama je mat boje, a ne bijele radi lakšeg čitanja, udžbenik je radni, to znači da sadržava i radnu bilježnicu, pa učeniku služi i za upisivanje lekcija i za rješavanje zadataka. Udžbenici za djecu s teškoćama u redovitom programu su identični vizualno, jer smo htjeli izbjeći razliku da se djeca ne osjećaju drugačije.

U Školskoj knjizi imaju i prilagođenu lektiru, posebne nastavne listiće, u udžbenicima posebno istaknute rečenice za osnovnu razinu znanja, a i digitalnu pomoć. Svaki videomaterijal prati i tekst. Učenici mogu povećati font , a isto tako i uključiti font za disleksiju kako bi jednostavnije čitali.

U svakom slučaju nakladnici su se potrudili, iako ne postoji propisano zakonsko rješenje za udžbenike za djecu s teškoćama.

- Još uvijek sve te stavke nisu obvezujuće, to su smjernice i molimo nakladnike da i oni idu u tu stranu kako bi se njihov udžbenik koji je univerzalan se mogao prilagoditi potrebama svakog učenika, rekao je glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček.

Jer kako je rekla urednica za udžbenike s početka priloga - zamislite kako se osjećaju djeca s teškoćama kada dobiju standardne udžbenike: kao da pred vas stave Beethovenove note pa vi svirajte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!