14:17 / 16.05.2020.

Autor: Zdrav život/HRT

Evo kako sada izgleda odlazak u bolnicu

-

-

Foto: - / -

Otkrivamo vam kako sada izgleda odlazak u bolnicu, kojih se mjera važno pridržavati i kako će se ova situacija odraziti na liste čekanja.
Već tjednima, pa i mjesecima, odlasci liječniku sveli su se na minimalnu moguću razinu, osim za hitna stanja. Jenjavanjem prvog vala epidemije stekli  su se i uvjeti za postupno aktiviranje bolničkog sustava u redovnom programu. Otkrivamo vam kako sada izgleda odlazak u bolnicu, kojih se mjera važno pridržavati i kako će se ova situacija odraziti na liste čekanja.

Telefonsko naručivanje, zakazivanje termina i dolazak u točno dogovoreno vrijeme uz obaveznu masku i rukavice - ovako od sada izgleda odlazak obiteljskom liječniku. Mjere su to koje vrijede u svim domovima zdravlja od ponedjeljka 5. svibnja i način da se zdravstveno osoblje i pacijenti zaštite od zaraze korona virusom.

- Javlja se tehničar koji onda postavlja pitanje što, zbog čega i kako i dobije termin. Svakih dvadeset minuta naručujemo osiguranike, da imamo vremena za dezinficirati prostor, otvoriti prozore i u čekaonici ih ne smije biti više od jednog, objašnjava dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

Pri dolasku kod tehničara mjeri im se tjelesna temperatura i ispunjava se izjava da nema sumnje na infekciju covidom19 i tek onda stižu kod liječnika. Ove mjere opreza, na žalost, oduzimaju dio vremena za pregled pacijenata, pa se tako umjesto njih 100 ili 120, koliko bi ih prije korone prošlo kroz ordinaciju, dnevno pregleda dvadesetak pacijenata. Prednost imaju kronični bolesnici, a ostatak se konzultacija odrađuje telefonski kao i do sada.

- Mi smo već počeli naše kroničare nazivati-dijabetičare i hipertoničare, i dati im termin da dođu da ih pogledamo i uputiti uh u laboratorij. Mi uzimamo krv ovdje utorkom aa srijedom i petkom i onda oni dobiju svoj termin, kaže Rodić.

To ne znači da će do svojih liječnika moći doći samo ovi pacijenti, već će se telefonskim razgovorom, uvidom u pacijentov karton i procjenom hitnosti zdravstvenog stanja određivati prioritet pregleda, pretraga i zahvata- kako u domovima zdravlja, tako i u bolnicama. Stoga je, sada, jednako kao i prije, važna suradnja i komunikacija između primarne i sekundarne zdravstvene. U tu svrhu ponovno je aktivirana a5 uputnica.

- Postoje situacije koje nisu tako rijetke gdje vi ne morate osiguranika slati u u sekundarnu zdravstvenu zaštitu u bolnicu nego možete odraditi svoj dio posla, skupiti dijagnostiku i sve to poslati kao jednu poruku vebom kolegi u bolnici. To su te a pet uputnice i onda će vam. I to je funkcioniralo izvanredno. Mi smo dobivali odgovore u roku od dva do sedam dana. Dakle pacijent uopće nije morao ići nikamo, ističe.

Pandemija korona virusa i obustava primanja pacijenata čije zdravstveno stanje ne spada u kategoriju hitnoga, dodatno su opteretile ionako poduže liste čekanja na preglede i zahvate. U Vinogradskoj su bolnici ažurirali svoje liste, a pacijenti čiji su termini odgođeni zbog korone imat će prioritet. To je, prema riječima ravnatelja Marija Zovaka, svojevrsna kompenzacija za tu odgodu i njihovo čekanje. Međutim pri slaganju lista. Neće se gledati samo taj kriterij.

- Neko ko ima kamenac u žučnom mjehuru, to nije hitna dijagnoza, ali može postati. Dakle svi pacijenti koji to imaju su ljudi koje ćemo operirat. Međutim kada imate čovjeka od dvadeset i dvije ili devedest dvije godine, bez obzira što se nisu u isto vrijeme naručili, naravno da ćemo morat poštivat medicinski prioritet i dat dati raniji termin nekomu ko je ugroženiji čije odgađanje čije operacije bi moglo biti ozbiljnije po zdravlje, objašnjava prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Osim žučnog kamenca, među neprioritetnim zahvatima su i operacije katarakte i proširenih vena na koje se čeka i po godinu dana. Što se pak pregleda tiče, najduže se čekalo, a i čekat će se na magnetnu rezonancu. Prvi slobodan termin za magnet kralježnice, ukoliko nije riječ o akutnom stanju, je studeni 2021. godine.

- Međutim kako mi komuniciramo dosta sa našim ministarstvom ja znam da ministar u ovom trenutku ne samo u ovoj kriznoj situaciji ima jednu vrlo dobru taktiku koju koju će provest, da ukoliko to bude problem, i ako se povećao sad, s ovih šezdeset i pet dana ove krize ta lista čekanja, konkretno za te pretrage, ja znam da će se maksimalno angažirat kapaciteti i da će se koristiti i uređaji koji su danas u našoj privatnoj medicini, i u klinikama i u poliklinikama. A znam da će isto tako ha-ze-ze-o ugovoriti to po istoj cijeni kao i u našoj ustanovi, kaže Zovak.

Ne treba zaboraviti da je rizik od zaraze korona virusom još prisutan pa su tako četiri odjela KBC-a Sestre milosrdnice rezervirana isključivo za pacijente za koje su sumnja da bi mogli imati covid19. A kao i većina zgrada u centru Zagreba, i jedan dio vinogradske bolnice stradao je u potresu, što dodatno smanjuje njihove kapacitete za rad s pacijentima. Kako bi to nadoknadili i premostili ovu krizu započinju s operacijama subotama i uvode cjelodnevni rad ambulanti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!