Evo kako se Slavonci nose s vrućinom

13.07.2021.

19:30

Autor: Marija Matoš/T.V./Dnevnik/HRT

Omiljeno kupalište Osječana na Dravi

Omiljeno kupalište Osječana na Dravi

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Hrvatska je na vrhuncu još jednog toplinskog vala, već trećeg u posljednjih dvadesetak dana. Najviša temperatura, 37 stupnjeva, izmjerena je u Slavonskom Brodu. Od ostalih, izdvajamo Osijek i Knin s 36, u Bjelovaru je bilo 35 stupnjeva, 34 u Zagrebu i Šibeniku. Evo kako se s vrućinom nose u Slavoniji.


- Ovdje uz Dunav nešto je lakše disati, no dan protječe u paklenoj vrućini - sparno je, sunčano, bez vjetra pa su mnogi potražili hlad, a slavonske rijeke i bazeni danas su bili omiljena destinacija građanima. Najtoplije je danas bilo u Slavonskom Brodu - živa na termometru pokazala je čak 37 stupnjeva, javila je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Ines Milanković.

- I sutra je za Slavoniju izdan meteo alarm - pretežno zbog tople noći. Temperature noćas neće pasti ispod 20 stupnjeva, a već sutra, sredinom dana, možemo očekivati pljuskove. Slavonci se mole za kišu - ne toliko zbog ugode , više zbog poljoprivrednih kultura koje trpe zbog visokih temperatura i manjka oborina. Primjerice, prinosi kukuruza bi mogli biti značajno smanjeni. Soja je ugrožena , poljoprivrednici strahuju da će prinos biti i do 50% manji, a ni suncokret kojemu godi sunce ne podnosi dobro ovo dugo sušno razdoblje, kaže Milanković.

- Od petka su najavljene manje vrućine uz promjenjivo vrijeme s mjestimičnom kišom što će, nadaju se poljoprivrednici, oporaviti dio usjeva i vratiti nadu u dobru poljoprivrednu godinu. Za kraj dodajmo da se apelira na građane da zbog visokog UV zračenja izbjegavaju sunce u periodu od 10 do 17 sati. Konzumirajte laganiju hranu, veću količinu vode, a ako ste u blizini Dunava - spas možete potražiti na otoku, savjetuje Ines Milanković.

Spas od toplinskoga vala Brođani su potražili na omiljenoj plaži uz Savu.

- Ovdje smo na Poloju i i divno nam je, super nam je, opuštamo uživamo i sunčamo se, kaže jedna Brođanka.

- Mi smo gore na trećem katu pa nam katastrofa i onda suprug i ja dođemo ujutro i budemo cijeli dan i milina. Majka, dodaje njena sugrađanka.

Liječnici i dalje upozoravaju da ne izlazi tko ne mora.

- Toplo je, ljudi su se vjerojatno na to već priviknuli i adaptirali tako da je broj poziva i broj intervencija ujednačen i u zadnjih nekoliko dana odnosi se uglavnom na savjete za kronične bolesti i kronične bolesnike, ističe dr. Aleksandra Macanić, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Teško je i životinjama. Koze na OPG-u u Marjančacima slabo jedu.

- Tako da smo izostavili večernju mužnju jer nam se ne isplati musti, sigurno 30 posto manje mlijeka imamo nego inače, kaže Josip Đurković, OPG Đurković, Marjančaci.

Ni povrćarima nije lako. Temperatura se u plastenicima penje i do 50 Celzijevih stupnjeva.

- Rajčica je rodila izvrsno, temperature su izrazito visoke, moramo po noći navodnjavati, ne možemo po danu zbog velike vlage, kaže Tihomir Sotinac, OPG Sotinac,

Struka upozorava da su od vrućina veći problem ekstremi.

- Imamo kišu, pa nemamo, pa onda padne kiša 100 do 200 mm praćeno s tučom i pokosi cijelu Požeštinu i poplavi cijelu Cvelferiju, dakle to je ono što donosi globalno zatopljenje, ne samo visoke temperature, objašnjava prof.dr.sc. Bojan Stipešević, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Osijek.

Suha zemlja vapi za kišom. Već treći tjedan Slavonija gori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!