Evo koliko će djece doći u školu

16:59 / 10.05.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Djeca će od sutra ponovno moći u vrtić, a ona u nižim razredima osnovne škole na nastavu. Hoće li to biti čuvanje ili nastava - otkriva ministrica obrazovanja.
Sutra se nastavlja nastava u školama, ali samo za one najmlađe učenike. A otvaraju se i vrtići, pa će roditelji koji rade imati gdje ostaviti djecu. Je li sve spremno provjerila je novinarka HRT-a Sunčica Findak.

Sutra će oko 5000 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola sjesti u školske klupe čiji su roditelji dali suglasnost. No bez obzira na dva tjedna, koliko traje suglasnost odlaska djece u školu, nastavna godina, kako kaže ministrica Divjak, završava 26. lipnja.

Učiteljica koja će od 23 svoje djece u razredu imati samo jednu učenicu, sve ostale iz trećeg razreda ostatak vremena će predavati na daljinu svojima kada dođe doma. Radni dan će joj trajati otprilike od 8 do 23 sata.

• Preporuke za fakultete
• U Hrvatskoj 11 novozaraženih, tri osobe preminule, ukidaju se propusnice
Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
• Sve o koronavirusu

Inače, po županijama je zanimljiva situacija dolaska učenika u škole. Primjerice, dok u Koprivničko-križevačkoj županiji neće doći ni jedan učenik, u Istarskoj očekuju njih 412,  Osječko- baranjskoj 190, Primorsko-goranskoj 227, Šibensko-kninskoj 10, Dubrovačko-neretvanskoj 150. Inače, prema epidemiološkim uputama, strogo je zabranjen ulazak svih onih koji nisu toga dana u smjeni bilo za škole ili vrtiće. Kako doznajemo, za sve koji se ne pridržavaju pravila slijede  novčane kazne.

Hoće li to biti čuvanje ili nastava - otkriva ministrica obrazovanja.

- Puno lakše je bilo očito zatvoriti škole, nego ih ponovno otvoriti. Mi smo kroz ova dva mjeseca bili naviknuti da zapravo se držimo kuće, odnosno većina ljudi. Ali sada je vrijeme za otvaranje gospodarskih aktivnosti, ako to radimo onda za ovih 5000, odnosno 10000 roditelja, staratelja koji će pustiti  djecu u školu, još višestruko onih koji će pustiti djecu u vrtić je to spas. Bez toga oni ne bi krenuli raditi. Ni liječnici u bolnice, ni prodavači u trgovine i svi oni drugi koji moraju raditi u drugim gospodarskim sustavima, a u školi će biti nastava, rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Možete dati svoje mišljenje:


Studenti se u manjim skupinama od sutra vraćaju na praktičan rad, djeca će ponovno moći u vrtić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!