18:06 / 09.01.2020.

Autor: Ante Raić/V.K./HRT

Evo koliko će točno poskupjeti odvoz otpada u Zagrebu

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Idućeg mjeseca Zagrepčanima će više nego dvostruko poskupjeti odvoz otpada. Uz poznati fiksni dio - varijabilni će ovisiti o veličini spremnika i broju pražnjenja.
Idućeg mjeseca Zagrepčanima će više nego dvostruko poskupjeti odvoz otpada. Uz poznati fiksni dio - varijabilni će ovisiti o veličini spremnika i broju pražnjenja. Izračunali smo o kolikom je poskupljenju riječ.

Odvoz otpada najviše će poskupjeti za one koji ga proizvode najmanje. Uvodi se fiksni dio od 68 kuna i 57 lipa, što je i bez varijabilnog dijela znatno više od ukupnog iznosa koji su mnogi dosad plaćali.

- To nema nikakvoga smisla. Ludnica živa što ovaj radi. Kakav gazda, takav grad. Mislim da nije u redu. Mi ćemo razdvajati otpad, a on će biti još skuplji, govore građani.

Iz Čistoće smo dobili i službene izračune. Za obiteljske kuće koje imaju spremnike od 80 litara koje Čistoća prazni 8 puta mjesečno, cijena će sa sadašnjih 67 kuna i 78 lipa porasti na gotovo 145.74 kuna.

Za obiteljske kuće sa spremnicima od 120 litara koji se prazne 4 puta mjesečno, cijena će se sa sadašnjih 50,39 kn povećati na 126,45 kn.

Za stanare u zgradama, za koje Čistoća računa 40 litara mjesečno po stanu, cijena će s 41,69 kunu porasti na 107,15 kn. 40 litara će se naplaćivati sve dok se svi koji se koriste zajedničkim spremnikom ne dogovore o udjelu svakog pojedinog korisnika.

- Radi se o velikom udaru, posebice na onaj siromašniji dio populacije. Naravno, za gospodarstvo i subjekte koji su na tržištu, za njih neće biti toliko veliki udarac, barem po onome što smo sada vidjeli, rekao je Marijan Kavran, glavni urednik časopisa "Komunal".

Najavljene su drastične kazne za sve koji otpad ne budu pravilno razdvajali. Kako bi bili sigurni da će otpad koji će im Čistoća naplatiti biti upravo njihov, stanari ove zgrade u Novom Zagrebu ugradili su bravu sa šifrom, koju osim stanara mogu otvoriti jedino radnici Čistoće.

- Ostale zgrade, pa i ove koje imaju prostoriju, a nemaju šifrarnik ili drugi oblik otključavanja, imat će mogućnost da  prolaznici u pripadajuće kante za otpad u raznim bojama odlažu nepripadajuće sadržaje, ističe Zdravko Vladanović, predstavnik suvlasnika zgrade, Središće.

S obzirom na to da će kazne iznositi od 250 do tisuću kuna, vjerojatno će se mnoge zgrade odlučiti da svoje kontejnere drže - barem pod lokotom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!