17:13 / 04.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Evo što je potrebno kako biste postali predsjednički kandidat

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se nezavisnim kandidatom.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je u srijedu koje uvjete mora ispuniti osoba da bi se i formalno mogla nazvati predsjedničkim kandidatom.

- Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve 'potencijalni kandidati', poručili su iz Povjerenstva ponukani činjenicom da se u javnosti učestalo i pravno neutemeljeno koristi pojam predsjednički kandidat.

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se nezavisnim kandidatom.

Za pravovaljanosti kandidature i stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača, dakle punoljetnih hrvatskih državljana.  Potpisi birača prikupljaju se isključivo na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.

Uz prijedlog kandidata prilaže se sudski ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature. Prijedlozi kandidata moraju DIP-u prispjeti najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Da žele na Pantovčak, do sada je najavilo desetak 'potencijalnih kandidata'.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!