16:50 / 05.07.2019.

Autor: Tatjana Lisičin/P.F./HRT

Evo što se sve može s 50 milijuna kuna EU novca

-

-

Foto: - / -

Europa bolnici ovim projektom, tako, kupuje kirurške instrumente, oftalmološku, ginekološku i dermatološku opremu, endoskopske uređaje, ultrazvučne razbijače...
Splitski Klinički bolnički centar od Europske unije za opremanje je dobio čak 50 milijuna kuna.

Milijune će bolnica utrošiti na opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija. U zdravstvu novca nikad dosta, pa su splitski liječnici i ekonomisti itekako dobro promislili što će se od opreme kupiti.

U nekoliko minuta potpisani su ugovori za kupnju opreme vrijedne više od 12 milijuna kuna. Već za nekoliko tjedana, sklopit će se novi. Ukupno će se u opremanje dnevnih bolnica uložiti 21 milijun kuna. Još koji milijun više ide dnevnim kirurgijama.

Europa bolnici ovim projektom, tako, kupuje kirurške instrumente, oftalmološku, ginekološku i dermatološku opremu, endoskopske uređaje, ultrazvučne razbijače... Zavod za urologiju dobit će dugo čekani aparat za izvantjelesno mrvljenje kamenaca.

S ovih 50 milijuna kuna, nije završeno uzdanje KBC-a u EU fondove. Na isti se način planira i financiranje gradnje Centra za akutnu medicinu, poliklinike na Firulama, te istraživačkog centra na Križinama.

Uz te velike, bolnica se javila i na natječaje za neke manje projekte poput potpore za nutritivnu skrb te edukaciju o prevenciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!