18:55 / 14.06.2020.

Autor: Mladen Sirovica/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Evo što u svojim gospodarskim programima nude HDZ i Restart koalicija

-

-

Foto: - / -

Analizirali smo što u svojim gospodarskim programima nude HDZ i Restart koalicija, jesu li njihova obećanja ostvariva i koliko im se programi razlikuju.
Tko god sastavi buduću vladu - izgledno je da ga čeka teško i izazovno razdoblje u kojem će se morati baviti gospodarskom krizom koja je nastala nakon globalne pandemije. Analizirali smo što u svojim gospodarskim programima nude HDZ i Restart koalicija, jesu li njihova obećanja ostvariva i koliko im se programi razlikuju.

Rast plaća i mirovina, niži porezi, učinkovitija državna uprava, digitalizacija. Uobičajena su to obećanja koja dominiraju u oba programa.

HDZ kaže da će minimalnu plaću povećati na 4250 kuna, da će prosječna plaća biti 7600 kuna te da će mirovine rasti 10 posto.

- Ideja da stvorimo 100 tisuća novih radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna također ima svoje uporište u već ostvarenih 105 tisuća radnih mjesta i uloženih 7,5 milijardi u aktivne mjere zapošljavanja, objašnjava predsjednik Vlade i HDZ-a Anderj Plenković.

Pri čemu bi se poticaj za samozapošljavanje podignuo na 130 tisuća kuna. Analitičari smatraju da bi predizborna obećanja mogla donijeti eksploziju državne potrošnje.

- Da bi vi nekome dali 130 tisuća kuna o kojima govori HDZ za samozapošljavanje, moje je pitanje kome ćete ih uzeti. Jer nema nijedne kune državne potrošnje koja ne ide na nečiji trošak, ističe financijski savjetnik Andrej Grubišić.

U Restart koaliciji obećavaju da će podići minimalnu plaću na 4 tisuće kune te onima s minimalnom plaćom smanjiti doprinose za 50%. Povećali bi prag za ulazak u sustav PDV-a i omogućili svima plaćanje tog poreza po naplaćenoj fakturi.

- Uspostavit ćemo potpuno novi fond za istraživanje i razvoj, digitalizaciju i inovacije, koji ćemo puniti prihodima od prodaje državne imovine. Tako će državna imovina postati poluga za investicije, a neće biti sredstvo popunjavanja proračunskih rupa, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Poduzetnici ističu da bi se gospodarski programi ponajprije trebali baviti time kako potaknuti izvoz, investicije i zapošljavanje.

- To mora po meni biti ključ izlaska Hrvatske iz ove situacije, a ne stavljati fokus na minimalac. On je dobar, on je kao nekakva ciljana mjera ok, ali mislim da ga ne treba stavljati previše u fokus pažnje, kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Nadzornog odbora Spin Valisa.

Porezno rasterećenje u HDZ-u vide u smanjenju poreza na dohodak na 20 i 30 posto te poreza na dobit na 10 posto. U Restart koaliciji povećali bi neoporezivi dio dohotka na 5000 kuna, što bi, kažu, značilo veće plaće za oko 700 tisuća radnika. Stručnjaci smatraju da porezno opterećenje treba promatrati u cjelini.

- Mali ili manji porez na dohodak u okolnostima gdje vi imate drugu najveću opću stopu PDV-a u Europi ne znači puno, ističe Grubišić. 

A smanjivanje opće stope PDV-a, kao ni primjerice smanjivanje broja županija, ne spominje se ni kod HDZ-a ni kod Restart koalicije. Glavna obilježja obaju programa idu u sličnom smjeru i teško je vjerovati da će predizborna gospodarska obećanja biti presudna u odabiru komu dati povjerenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!